Временен ред

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Временен ред: произволни данни плюс тенденция, с най-добре пасваща линия и различни изглаждания, смекчавания на данните и техните амплитуди.

В статистиката, обработката на сигнали, иконометрията и математическите финанси, временен ред или времеви ред е последователност от точки на данните, измерени обикновено в последователни времеви моменти, разположени на унифицирани времеви интервали. Примери за времеви ред са дневните стойности при затваряне на борсите на индекса Дау Джоунс или годишния воден обем на река Нил при Асуан. Анализът на времеви редобхваща методи за анализиране на данни от времеви ред с цел да се излекат статистически данни и други характеристики на данните. Предвиждането на времеви ред е използване на абстрактен модел за предвиждането на бъдещи стойности, базирано на предходни наблюдавани стойности. Времевия ред е често представян графично чрез линейни диаграми.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Time series“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.