Дитрих II фон Катленбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дитрих II от Катленбург)
Дитрих II фон Катленбург
граф на Лизгау, Ритигау и Катленбург
Роден
Починал
Семейство
БащаДитрих I от Катленбург
СъпругаГертруда от Брауншвайг
ДецаДитрих III от Катленбург

Дитрих II фон Катленбург (на немски: Dietrich II von Katlenburg, † 21 януари 1085, Берка/Вера в Тюрингия) от род Удони, е от 1056 г. граф в Лизгау и Ритигау с наследствения чифлик Айнбек в Южна Долна Саксония. От 1075 г. той е пръв от рода си граф на Катленбург в саксонската територия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Замък Щауфенбург, 1654

Той е единствен син на граф Дитрих I фон Катленбург († 1056) и на Бертрада от Холандия от род Герулфинги, дъщеря на граф Дитрих III от Холандия (Йерусалимски) († 1039).

Граф Дитрих има права да сече монети в Северна Германия. Той, или синът му, построява на бивша имперска територия замък Щауфенбург.

Дитрих е в ръководната група във въстанието на източносаксонските благородници против крал или император Хайнрих IV. През 1075 г. Дитрих II участва в битката при Хомбург на Унструт (9 юни 1075), но трябва да се подчини. През 1076 г. той успява да се спаси с Херман Билунг († 1086), като първи от затворените князе, и се връщщат в Саксония, където продължават борбата против крал Хайнрих IV. През януари 1085 г. в Герстунген започват преговори между Хайнрих и саксонците.

Грегорианците (привърженици на папа Григорий VII), се опитват да организират саксонците отново за боеве против Хайнрих. В близкия Берка Дитрих, Хилдесхаймския епископ Удо фон Глайхен-Райнхаузен († 1114) и неговият брат Конрад фон Райнхаузен († 1086) са обвинени от саксонците, че вече са на страната на императора. В разправията Дитрих и негов роднина със същото име са убити. Епископът и брат му Конрад успяват да избягат при императора и преминават на негова страна.

Църквата Св. Александър в Айнбек

Около 1080 г. Дитрих II основава домашен манастир и църквата Св. Александър на своя наследствен чифлик в Айнбек. При разкопки в църквата през 1975 г. е открит неговият каменен гроб.

Семейство и деца[редактиране | редактиране на кода]

Дитрих се жени за Гертруда от Брауншвайг (* ok. 1060, † 1117) от род Брунони, дъщеря на Екберт I († 1068), маркграф на Майсен и на Ирмгард от Суза, дъщеря на Оделрик Манфред II, маркграф на Торино (Ардуини). Двамата имат един син:

След смъртта му вдовицата Гертруда се омъжва за Хайнрих Дебели от Графство Нортхайм († 1101) и след това за Хайнрих I от Майсен († 1103).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Hans-Joachim Winzer. Einbeck und die Grafen von Katlenburg-Einbeck. Einbecker Jahrbuch. Т. 50. 2007. с. 174 – 195.
  • Andreas Heege. Einbeck im Mittelalter. Oldenburg, Isensee, 2002. ISBN 3-89598-836-7. с. 134.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]