Златният телец (идол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Златният телец.

Танцът около Златният телец - картина от Никола Пусен

Златният телец (на иврит: עגל הזהב) според библейската притча и мъдрост за изхода за спасението на народа Израилев е идол - обект на култ за отстъпващите от Бога евреи. В художественото творчество Златният телец се ползва за троп - символ на парите, богатството и алчността.

Библейската притча[редактиране | редактиране на кода]

Златният телец

Според Стария завет Моисей, извеждайки евреите от Древен Египет, за да ги направи от роби свободни хора, преди да отиде на планината Синай и да получи божията воля и заповеди, събрал всичкото злато от народа и от него бил излят Златният телец. След като получил от Бога скрижалите на свидетелството, виждайки народа да се кланя на Златния телец, счупил от яд скрижалите. След нови премеждия израилтяните отново го замолили да отиде при Бога, заявявайки му, че повече няма да се кланят на идола. След като получил тяхното уверение, Моисей за втори път отишъл при Бог в планината Синай и донесъл на народа си скрижалите на завета, които се пазели в Свещения кивот съхраняван в Светая Светих и намиращи се първоначално в Скинията, а по-сетне в Йерусалимския храм (т.к. кивотът със скрижалите бил загубен след превземането на Йерусалим и ограбването на храма от Навуходоносор II през 587 г. пр.н.е., то във Втория храм те отсъствали).

Първата заповед от Декалога е отправена към народа Израилев именно по повод на идолопоклонничеството към Златния телец :

Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството; да нямаш други богове, освен Мене.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Золотой телец“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.