Игор Иванцев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Игор Денисович Иванцев)
Игор Иванцев
Ігор Денисович Іванцев
Роден
Починал
31 януари 2022 г. (80 г.)

Националност Украйна
НаградиОрден „13 века България“

Игор Денисович Иванцев (на украински: Ігор Денисович Іванцев) е кандидат на историческите науки, професор, заместник-ректор по учебната дейност. Изследовател на българската история.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 януари 1942 г. в село Делева, Тлумацки район, Ивано-Франковска област, Украинска ССР (сега Украйна)

През 1964 г. Игор Иванцев постъпва в историческия факултет на Ивано-Франковския държавен педагогически институт. Завършва през 1968 г. с диплома с отличие.

През 1981 г. постъпва в едногодишна аспирантура в Института по история на Академията на науките на Украйна (Киев), където през декември същата година успешно защитава докторска дисертация на тема: „Проблемите на историографията на историята на България. в периода между двете световни войни“.

През 1983 г. е участник в IX Международен конгрес на славистите, който се провежда в Киев. След като защитава кандидатската си дисертация, той се връща в Ивано-Франковския педагогически институт. През 1986 г. му е присъдено научното звание „доцент“. Иванцев получава званието „професор“ през 2008 г

Преподава история на страните от Европа и Америка от края на XV – началото на XX век. През 2016 г. приключва с преподавателската си дейност и се отдава на заслужена почивка.

Отличен учител по обществено образование на Украйна[поясни], автор на повече от петдесет произведения по история на България и чужди славянски страни, история на Украйна, методи на преподаване на история, публикувани в научни сборници и списания в Украйна и в чужбина.

Умира на 31 януари 2022 г. в град Ивано-Франковск.[1]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  1. Отличник на общественото образование на Украйна

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Franko.news.if.ua // Franko.news,if.ua. 2022-02-01. Архивиран от оригинала на 2023-03-11. Посетен на 2023-03-15.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Іванцев Ігор Денисович“ в Уикипедия на украински. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​