Идумеи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Местообитание на идумеите на картата на Израел

Идумеи, едомити, също още едомитяни са родствени на израелтяните племена. Живеят в началото на нашата ера по южното крайбрежие на Мъртво море - в Идумея. В периода на Израилското царство воюват с Израел. През евангелската епоха вече изповядват юдаизма.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Названието им произлиза от Исав (наричан Едом), брат на Яков (Израел), и тъй като те са негови потомци, се наричат идумеи.

Названието им е засвидетелствано и в клинописни асирийски паметници, където са упоменати като удуми или удуму.

Названието и областта излизат от историческия оборот след обсадата и превземането на Ерусалим през 70 г. с разрушаването на Втория храм.

История[редактиране | редактиране на кода]

Обитаващи дивата си страна Идумея, идумеите се превръщат в "бич божий" за околните народи, и в частност за евреите, към които по исторически причини хранят расова омраза. Когато Навуходоносор II разрушава Соломоновия храм, идумеите ликуват.

В периода на разцвет на Идумея, идумеите са могли да мобилизират 20 хил. армия.

През 1 век пр.н.е. след "оскверняването" на Светая Светих от Помпей Велики, идумеите дават управляващата Юдея династия на Ирод Велики (наложена и подържана от римляните), който по произход е идумей.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Идумеите, за разлика от евреите, са отворени за чужди влияния, което е видно от руините на градовете, храмовете и гробниците им, и в частност от столицата на Идумея - Петра.

Източници[редактиране | редактиране на кода]