Ниаваран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Комплексът Ниаваран)
Комплекс Ниаваран
مجموعه کاخ نیاوران
Дворец Сахеб Карание
Дворец Сахеб Карание
Карта Местоположение
Информация
Страна Иран
МестоположениеШемиран, Техеран
Основаване1388 г.
Статутисторически къщи музеи, мемориал
СобственикОрганизация за културното наследство, занаятите и туризма на Иран
Комплекс Ниаваран в Общомедия

Комплексът Ниаваран е културно-исторически комплекс, намиращ се в североизточната част на Техеран.

Построен е по времето на династията Каджар. Трансформиран в музей след Ислямската революция, комплексът е бил администриран съвместно с комплекса Саадабад (до 1999 г.), но е станал независим през 2000 г. Понастоящем се състои от 5 музея (музей на двореца Ниаваран, сградата Ахмад Шахи, дворецът Сахеб Карание, музеят Джахан Нама и Частната библиотека), както и други исторически, културни и природни забележителности, включително Синята зала, Частно кино, галерията Джахан Нама и градината на двореца Ниаваран.

Дворецът Ниаваран[редактиране | редактиране на кода]

Дворецът се намира в едноименната историческа градина. Първоначално сградата е трябвало да се използва за настаняване на чуждестранните гости, но в крайна сметка се използва от Мохамед Реза Пахлави и семейството му като тяхна резиденция. Дворецът е построен от Насреддин шах, като първоначално е бил наричан Ниаваран, а по-късно е преименуван на Сахеб Карание.

Дизайнът на двореца е ориентиран към иранската архитектура и е комбинация от пред- и следислямско изкуство. Гипсовата изработка е извършена от майстор Абдолахи, а изработката на огледалата – от майстора Али Асгар, плочките са дело на Ибрахим Каземпур и Илия.

Най-горната част на сградата е покрита с черен камък и има алуминиев плъзгащ се покрив. Вътрешната декорация и мебелите на двореца са проектирани и изпълнени от френска група. На приземния етаж в сградата има голяма зала, в която са разположени всички стаи, включително частно кино, трапезария, гостна, чакалня и странични зали, като Синята зала.

На средния етаж се намират конферентна зала, секретарската стая на Фара Диба, стаята на Лейла и стаята на слугата ѝ. На стълбището има стая, в която се пазят военните униформи и официалните костюми на Мохамад Реза, както и медалите му.

На третия етаж се намират стаите за почивка на Пахлави и децата му, както и стаите на придворните им. Всички тези стаи са украсени със скъпоценни картини, килими и подаръци, получени от различни страни.

Сградата Ахмад Шахи[редактиране | редактиране на кода]

Покривайки площ от 800 m² на север от двореца Сахеб Карание, тази двуетажна сграда е построена през Каджарския период като частно убежище за почивка за Ахмад шах с тухлена фасада и тухлена декорация в различен цвят. След това е била използвана като изложбен център за подаръците от световни лидери на иранските монарси.

Дворецът Сахеб Карание[редактиране | редактиране на кода]

Дворецът Сахеб Карание е най-старата сграда в комплекса. През 1388 г. Насреддин шах нарежда дворецът Ниаваран да бъде построен на два етажа, включително Шах-нешин (официална приемна), корси-хане (зимна всекидневна), баня и четиридесет до петдесет сгради, всяка от които се състои от по 4 стаи и тераса, в които живеели неговите съпруги с прислугата си. През 31-вата година от своето царуване той нарекъл себе си Сахебкаран и оттам идва и името на двореца – Сахебкарание.

Музеят Джахан-Нама[редактиране | редактиране на кода]

През 1976 г. секция от западната част на двореца Сахебкарание е била разпределена за съхранение на получените сувенири и артикули, закупени от Фара Диба, с четири зали на партера и една зала в подземния етаж. На тавана в главната стая на този музей могат да се видят изящни рисунки върху дърво, изобразяващи цвете и птица от Шираз. Този музей е открит през 1997 г.

Библиотека[редактиране | редактиране на кода]

Частната библиотека на двореца Ниаваран се намира в източната му част, на два етажа и един подземен етаж, върху 770 m² и е построена през 1976 г.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]