Кран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кран (машина))
Вижте пояснителната страница за други значения на Кран.

Диаграма на крана
Ръчно управляван кран от 19 век, използван за разтоварването на малки товари (бали, сандъци и др.) от кораби на пристанището на Барселона, Испания.
Кран
Кулоков кран Liebherr

Кранът е строително транспортна машина, състояща се от механизми и собствено задвижване, която може да се причисли към групата на подемните машини. Служи за повдигане, товарене и разтоварване на товари, на насипни материали или за обслужване на строежи, морски пристанища и железопътни гари със специфични потребности и фабрики. Посредством такива специализирани подемни машини се осъществява преместване на значителни разстояния и монтаж на сложни неразглобяеми съоръжения на недостъпни места. По конструкция съществува много голямо разнообразие и приложение намират различни видове кранове.

Общата инсталирана мощност достига до 1000 kW. Товароподемност – от 2,5 до 6300 kW, рядко до 10 000 kW. Режим а двигателите S3- повторно кратковременен режим, като при някои механизми достигат до 600 включвания в час. Категорията за електроснабдяването им зависи от технологичния процес. 

Принципът на работа на повечето видове кранове е сходен. Използват се различни видове противотежести, макари, лебедки, лостови системи, релсови системи, опори.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]