Карамел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Крокан)
Натрошен изстинал карамел

Карамелът е кафяво вещество със сложен състав, което се получава от действието на топлината върху захарта. Още се нарича горена захар.

Получава се чрез бавното загряване на захарта до около 170 °C, при което тя се разтапя, придобивайки специфичен цвят и аромат. При охлаждане карамелът се втвърдява, като стъкло.

Карамелът в сладкарството[редактиране | редактиране на кода]

Дъвчащ карамелен бонбон

Използва се в сладкарската промишленост като подсладител и оцветител, под формата на течен карамелен топинг или на натрошени парченца твърд карамел. Рецепти, в които карамелът играе основна роля, са крем карамел, крем брюле, различни рецепти за печени и карамелизирани плодове (ябълки, сливи, тиква) и карамелизирани ядки (лешници, орехи, т.нар. крокан).

Карамелът често се използва за пълнеж на шоколадови бонбони, както и за основен материал за карамелени бонбони – меки (тип „лакта“), дъвчащи или твърди за смучене.

Други приложения[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като докато изстива карамелът е лепкав, той намира приложение в козметиката като популярно средство за обезкосмяване, особено в домашни условия. За целта се приготвя кола маска от приблизително пет части захар, една част лимонена киселина и една част вода, които се загряват, докато захарта се карамелизира.

Карамелът в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

  • „Caramel“ е заглавието на една от най-известните песни на Сюзан Вега.
  • Популярна е и песента „“ нКарамела българската попфолк певица Алисия.