Модификатори за достъп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Модификаторите за достъп са запазени думи в обектно-ориентираното програмиране, които задават правата за достъп до класове, методи и други елементи на кода. Модификаторите за достъп са част от синтаксиса на програмния език, която спомага за лесното капсулиране на кода.

В C++ съществуват 3 вида модификатори за достъп. В C# те биват 5, докато в Java има 4 модификатора за достъп.

Видове модификатори за достъп[редактиране | редактиране на кода]

C++ използва трите модификатора за достъп, наречени public, protected, и private. В C# модификаторите са public, internal, protected, private, и protected internal. В Java биват public, package, protected, и private. По подразбиране в Java се използва модификатора "package", ако не е указан друг. В C++ по подразбиране модификатора е "private", а в C# "internal". Свойствата на модификаторите могат да варират при различните езици.

Модификатор C# C++ Java
private в текущия клас в текущия клас в текущия клас
protected internal видими за класовете
наследници в асемблито
-
protected класове наследници класове наследници класове наследници
в пакета
package в пакета
public internal в същото асембли -
public всеки всеки всеки
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Access_modifiers“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.