Фолклорна музика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Народно пеене)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Фолклорната музика е широк кръг музикални жанрове, произлизащи от предмодерната епоха.[1]

Тя обхваща традиционната фолклорна музика, която е част от народното творчество и съществува като правило в устна (незаписана форма), предавана от поколение на поколение,[2] нейните форми, пригодени за представяне пред публика и наричани народна музика, както и базираните на нея форми от модерната епоха.[3]

Терминът „фолклорна музика“ датира от XIX век, а основната част от обозначаваната с него музика води началото си от XVIII-XIX век.[4] Някои видове фолклорна музика се наричат музика на народите.

Традиционната фолклорна музика бива определяна по няколко начина: като музика, предавана устно, като музика с неизвестен автор, и като музика, изпълнявана по обичай в продължение на дълъг период от време. Тъй като фолклорната музика е известна във всички обществено-исторически формации, тя следва да се разглежда не само като компонент на народното творчество, но и в по-широк смисъл като основен клон от музикалното изкуство и като цяло контрастира с музиката с търговски или академичен характер, принадлежаща към по-скорошни писмени традиции.[2][5]. Съществува и определението: традиционна музика на отделен народ или култура.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пейчева 2008, с. 30 – 31.
  2. а б И. И. Земцовский. Народная музыка. // [1] belcanto.ru. Архивиран от оригинала на 5 февруари 2012. Посетен на 6 декември 2011. (на руски)
  3. Пейчева 2008, с. 28 – 29.
  4. Пейчева 2008, с. 28.
  5. Народная музыка. // [2] .krugosvet.ru. Архивиран от оригинала на 14 февруари 2012. Посетен на 6 декември 2011. (на руски)
  6. Словарь музыкальных терминов. // Народная музыка (на руски)
Цитирани източници
  • Пейчева, Лозанка. Между Селото и Вселената: старата фолклорна музика от България в новите времена. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2008. ISBN 978-954-322-257-5.
     Портал „Музика“         Портал „Музика    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Folk music“ и страницата „Народная музыка“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.