Направо към съдържанието

Потребител:Cryout/Невъзобновяеми енергийни източници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Въглищна мина в Уайоминг, САЩ . Въглищата, произвеждани в продължение на милиони години, са ограничен и невъзобновяем ресурс.

Невъзобновяемите енергийни източници са група ресурси, които не могат да се възобновят, веднъж използвани. Те включват изкопаеми горива (нефт и природен газ), минерали, руда и подземни води в някои форми, въпреки че водата съдържа елементи, които са консервирани.

За разлика от невъзобновяемите ресурси има възобновяеми, които включват: вода, вятър, дървесина и др.

Изкопаеми горива[редактиране | редактиране на кода]

Ресурси като нефт и природен газ се образуват до няколко хиляди години и не могат да бъдат заменени толкова бързо, колкото се използват днес. Смята се, че ресурсите, базирани на изкопаеми, имат шанс да станат скъпи и да не бъдат рециклирани, което принуждава хората да преминат към други енергийни източници, като слънчева и вятърна енергия.

В момента основният източник на човешка консумация са невъзобновяемите изкопаеми горива. От 19ти век с появата на двигателя с вътрешно горене, нефтът и другите изкопаеми горива са постоянно търсене. Постоянното използване на изкопаеми горива доведе до глобално затопляне, както и драстично изменение на климата.

Минерали и руда[редактиране | редактиране на кода]

Минералите и рудите, както и металите, са примери за невъзобновяеми източници. Самите минерали присъстват в огромни количества в земната кора и извличането им от хората се извършва изключително на места, където естествените геоложки процеси са концентрирани (като топлина, налягане) до степен, в която стават икономически жизнеспособни за добив.

Ядрени горива[редактиране | редактиране на кода]

Използването на ядрени технологии, базирани на делене в природата, се явява като радиоактивен материал, т.е.гориво. Уранът се използва като гориво за ядрен реактор, който генерира топлина, която от своя страна се използва за захранване на турбината за генериране на електричество .

Ядрената енергия осигурява около шест% от световната енергия и 13%-14%от световната електроенергия. Ядреното производство е свързано с потенциална опасност от радиоактивно замърсяване, тъй като разчита на ненадеждни елементи.