Неравноделен размер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Неравноделен размер е музикален размер и респективно определеният от този размер такт, при който различните ритмични групи в рамките на един такт не са равни по продължителност. Основно ритмичните групи са двуделни и триделни и от комбинацията между тях се образува особената ритмика на неравноделния размер.

Неравноделните размери са особено характерни за българската фолклорна музика, където може да се каже, че доминират над равноделните. Самият термин е въведен от българските музиковеди и получава световно разпространение. В чужбина тези размери много често се наричат „български“, в професионалния жаргон на българските музиканти често биват наричани „криви“.

Съществува голямо разнообразие от подобни размери – 7/8 (2+2+3 или 2+3+2), 8/8 (3+2+3), 11/8, 12/8, 15/8 с техни вътрешни разновидности. Особено популярен е размерът 7/8 във варианта 2+2+3 (ръченица). Освен при танцовата фолклорна музика размерът е характерен и за чисто песенното народно творчество, например прочутата „Полегнала е Тодора“ е в размер 11/8 (2+2+3+2+2).

През 20 век, във връзка с популяризирането на българския фолклор и създадените на негова основа класически произведения, неравноделните размери навлизат също в западноевропейската симфонична музика, в джаза, в рока и други.