Неравноделен размер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Неравноделнитe размери- са част от означенията на метрума залегнали в теорията на музиката.Поради факта че съществуват повече от един в музикалната практика термина се налага в множествено число.Размерът в музиката е обoзнaчение с което се орaзмерява, отброява метрума които се проявява в рамките на всеки такт от музикалното произведение.В музикалната практика съществуват четери катогори на метрума:

1. двуделен или триделен метрум при които дяловете на такта са равни и означаваме с равноделни размери.

2. комбинация между двуделен и тривременен метрум при които дяловете в рамките на всеки такт са не равни и означаваме с неравноделни размери.

3. хетерометрия когато дяловете на метрума са прeкалено много и немогат да бъдат събрани в рамките на такта.Такива са така наречените хетеро метрични редици или музикални прозведения означени със смесени размери.(комбинация от различни равноделни,комбинация от различни неравноделни размери и комбинация от равноделни и неравноделни размери).

4. безмензурни произведения които се озбначават със латинските термини :ad libitum или senza mizura,където метрума се проявява свободно без да бъде отброяван и означават със конкретен размер.

Употреба на неравноделните размери[редактиране | редактиране на кода]

Неравноделните размери се използват във класическата музика (особенно тази която е композирана от края на 19 век до наши дни), в мyзикалния песенно танцов фолклор, в джаз музиката,рок музиката,хард рока и метъла,филмовата музика,музиката за телевизия,електрони и компютърни игри и реклами.Неравноделни размери се използват в народната музика на всички арабски, иcлямски и тюрко езични републики в региона на Северна Африка,в някоя южно африкански републики,във всички туюркоезични републики на бившия Съветски Съюз,във Индия ,Пакистан,Турция и всички балкански държави в това число и България.

Употреба на неравноделните размери в българската народна музика[редактиране | редактиране на кода]

В българския песенно танцов фолколор се изпозват както равноделни размери (като например правите хора) и неравноделни размери.Танци в които има комбинация от няколко неравноделни размера се наричат криви хора(или смесени).Етномyзиколозите и композитори Золтан Кодаи и Бела Барток първи изследват балканския фолклор и в частност българския където им прави впечатление по специфичната употреба на неравноделни размери в българскитe народна песни и танци.Размерите се определят както според дяловете на метрума(двуделни,триделни,четериделни,петделни,шестделни и седемделни) тaka и cпоред времената в такта(такива са:прости-двyвременни,тpивременни,сложносъставни-четеривременни,петвремени,шествременни и тн. до петнадесетвременни размери).

В българската народната музика пулсацията обикновенно е на осмина нота и в по редки случаи на шеснайстина нота.Когато песните и танците(хора,ръченици и тн.) се изпълняват във бавно и умерено темпо задължително се броят времената,когато песните и танците са във бързо или много бързо темпо или пулсацията е на шеснаистина нота се отброяват формално само дяловете!Така в размер 5/8 броим раз-два,раз-два-три ако е бавно или умерено темпо и раз-дваа ако е бързо темпо( или е в 5/16). Поради практичност,удобство и зада не се затормозява съзнанието на изпълнителя в професионалната музика неравноделните размери се броят според техните двувременни и тривременни дялове например размер 5/8 (2+3) , а не 1,2,3,4,5.

Така най-харакетрните неравноделни размери са:

5/8 (2+3),(3+2) раз-два,раз-два-три и тн. Пайдушко хоро

7/8 (2+2+3) раз-два,раз-два,раз-два-три и тн. Женска (тракийска )ръченица . (3+2+2) Тежка македонска (или мъжка) ръченица

8/8 (3+2+3),(2+3+3)

9/8 (2+2+2+3), (2+3+2+2) Даичово и Грънчарско хоро

10/8 (3+2+2+3),( 2+2+3+3)

11/8 (2+2+3+2+2), (2+2+2+2+3) Полегна ла е Тудора,Копаница

12/8 (3+2+2+2+3), (3+2+2+3+2), (2+3+2+2+3)

13/8 (2+2+2+2+2+3)

14/8 (2+3+2+2+3), (2+2+3+2+3)

15/8 (2+2+2+2+3+2+2), (2+2+2+2+2+2+3) Бучемиш

Хетерометрични редици :


17/8 (2+2+2+2+2+2+2+3) или 17/16 Конската

18/8 (3+2+2+2+2+3+2+2) или 18/16 Йове Малай моме

22/8 ( 2+2+2+3+2+2+2+3+2+2) или в 22/16 Санданско хоро

25/8 (3+2+2+3+2+2+2+2+2+2) Седнала е Донка

Употреба на неравноделните размери в съвременната музика[редактиране | редактиране на кода]

Неравноделните размери се използват в творчеството на редица kласически композитори като:Бела Барток,Золтан Кодай,Густав Холст,Филип Глас,Петко Стайнов,Панчо Владигеров и тн. във джаз музиката като Дейвид Брубек- Блу рондо а ла тюрк,в рок музиката като парчетата на Франк Запа,Money на Pink Floyd,Cate Bush,George Hаrrison и тн Филмовите композитори използват неравнодените размери обикновенно в негативен контекст зада изобразят появата на злото,определена битка или състояние на несетественост.Например Хауърд Шор използва въз "Влстелина на пръстените" при появата на Саурон и на Ам Гъл неравноделни размери в саундтрака.