Неравноделен размер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Неравноделнитe размери са част от означенията на метрума залегнали в теорията на музиката. Поради факта че съществуват повече от един в музикалната практика термина се налага в множествено число. Размерът в музиката е обoзнaчение с което се орaзмерява, отброява метрума който се проявява в рамките на всеки такт от музикалното произведение. В музикалната практика съществуват четири категории на метрума:

1. двуделен или триделен метрум при които дяловете на такта са равни и означаваме с равноделни размери.

2. комбинация между двуделен и тривременен метрум при които дяловете в рамките на всеки такт са не равни и означаваме с неравноделни размери.

3. хетерометрия когато дяловете на метрума са прeкалено много и не могат да бъдат събрани в рамките на такта. Такива са така наречените хетеро метрични редици или музикални прозведения означени със смесени размери (комбинация от различни равноделни, комбинация от различни неравноделни размери и комбинация от равноделни и неравноделни размери).

4. безмензурни произведения които се означават с латинските термини: ad libitum или senza mizura, където метрума се проявява свободно без да бъде отброяван и означават с конкретен размер.

Употреба на неравноделните размери[редактиране | редактиране на кода]

Неравноделните размери се използват в класическата музика (особенно тази която е композирана от края на 19 век до наши дни), в мyзикалния песенно-танцов фолклор, в джаз музиката, рок музиката, хард рока и метъла, филмовата музика, музиката за телевизия, електрони и компютърни игри и реклами. Неравноделни размери се използват в народната музика на всички арабски, иcлямски и тюркоезични републики в региона на Северна Африка, в някоя южно африкански републики, във всички туюркоезични републики на бившия Съветски съюз, в Индия, Пакистан, Турция и всички балкански държави в това число и България.

Употреба на неравноделните размери в българската народна музика[редактиране | редактиране на кода]

В българския песенно-танцов фолклор се изпозват както равноделни размери (като например правите хора) и неравноделни размери. Танци в които има комбинация от няколко неравноделни размера се наричат криви (или смесени) хора. Етно-мyзиколозите и композитори Золтан Кодаи и Бела Барток първи изследват балканския фолклор и в частност българския където им прави впечатление по-специфичната употреба на неравноделни размери в българскитe народни песни и танци. Размерите се определят както според дяловете на метрума (двуделни, триделни, четириделни, петделни, шестделни и седемделни) тaкa и cпоред времената в такта (такива са: прости-двyвременни, тpивременни, сложносъставни-четиривременни, петвремени, шествременни и т.н. до петнадесетвременни размери).

В българската народната музика пулсацията обикновено е на осмина нота и в по-редки случаи на шестнайсетина нота. Когато песните и танците (хора, ръченици и т.н.) се изпълняват в бавно и умерено темпо, задължително се броят времената, когато песните и танците са в бързо или много бързо темпо, или пулсацията е на шеснайстина нота, се отброяват формално само дяловете! Така в размер 5/8 броим раз-два, раз-два-три ако е бавно или умерено темпо и раз-дваа ако е бързо темпо (или е в 5/16). Поради практичност, удобство и за да не се затормозява съзнанието на изпълнителя в професионалната музика неравноделните размери се броят според техните двувременни и тривременни дялове например размер 5/8 (2+3), а не 1,2,3,4,5.

Така най-харакетрните неравноделни размери са:

5/8 (2+3),(3+2) раз-два, раз-два-три и тн. Пайдушко хоро

7/8 (2+2+3) раз-два, раз-два, раз-два-три и тн. Женска (тракийска)ръченица. (3+2+2) Тежка македонска (или мъжка) ръченица

8/8 (3+2+3),(2+3+3)

9/8 (2+2+2+3), (2+3+2+2) Дайчово и Грънчарско хоро

10/8 (3+2+2+3),(2+2+3+3)

11/8 (2+2+3+2+2), (2+2+2+2+3) Полегнала е Тудора, Копаница

12/8 (3+2+2+2+3), (3+2+2+3+2), (2+3+2+2+3)

13/8 (2+2+2+2+2+3)

14/8 (2+3+2+2+3), (2+2+3+2+3)

15/8 (2+2+2+2+3+2+2), (2+2+2+2+2+2+3) Бучимиш

Хетерометрични редици:

17/8 (2+2+2+2+2+2+2+3) или 17/16 Конската

18/8 (3+2+2+2+2+3+2+2) или 18/16 Йовино хоро

22/8 (2+2+2+3+2+2+2+3+2+2) или в 22/16 Санданско хоро

25/8 (3+2+2+3+2+2+2+2+2+2) Седнала е Донка

Употреба на неравноделните размери в съвременната музика[редактиране | редактиране на кода]

Неравноделните размери се използват в творчеството на редица kласически композитори като: Бела Барток, Золтан Кодай, Густав Холст, Филип Глас, Петко Стайнов, Панчо Владигеров и т.н. в джаз музиката като Дейвид Брубек - Блу рондо а ла тюрк, в рок музиката като парчетата на Франк Запа, Money на Pink Floyd, Cate Bush, George Hаrrison и т.н. Филмовите композитори използват неравнодените размери обикновено в негативен контекст за да изобразят появата на злото, определена битка или състояние на неестественост. Например Хауърд Шор използва във "Влстелина на пръстените" при появата на Саурон и на Ам Гъл неравноделни размери в саундтрака.