План „Маршал“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от План Маршал)
Направо към: навигация, търсене
Карта на Европа, която показва страните, които са се възползвали от помощта на Плана Маршал. Червените колонки показват относителния дял от общата помощ за нация.

Планът „Маршал“, известен официално като Програма за възстановяване на Европа (на английски: European Recovery Program, ERP), е програма на САЩ за възстановяване на неокупираните от червената армия страни в Европа след Втората световна война (с изключение на Испания). Турция също е включена в програмата. Инициативата е наречена на името на Джордж Маршал, който по това време е Държавен секретар на САЩ.

Прелюдията към промяната на американската политика към Европа е започналата студена война. САЩ се нуждаят от съюзници срещу доскорошния си стратегически съюзник СССР и ревизират изцяло довчерашната си политика, чийто своеобразен пик е предходния план Моргентау (приет преди само 3 години).

Планът за възстановяване е разработен на среща на европейски държави през юни 1947 по инициатива на американския президент Хари Труман и генерал Маршал. Съветският съюз и държавите от Източна Европа също са поканени, но Йосиф Сталин намира плана за "много опасен" и не позволява участието на нито една държава под съветски контрол.

Планът влиза в действие за 4 фискални години, започвайки от юли 1947. През този период 13 милиарда щатски долара са отпуснати в помощ на възстановяването на европейските страни, които са се присъединили към Европейска организация за икономическо сътрудничество. Генерал Джордж Маршал и Хари Труман са обзети от опасения, че отпускането на финансови помощи на Испания, която по това време се управлява от генерал Франко, може да предизвика въздигане на фашизма и поради което парични средства на страната не са отпуснати.

Това е политическият подтекст на плана Маршал, който в официалната си част е геоикономически. В плана е записано и условието, че за да получат помощи, в правителството на страните не трябва да има комунисти. По тази причина Франция и Италия изгонват комунистическите представители, които печелят изборите след Втората световна война, за да получат помощи по плана Маршал. Западна Европа е наричана още "Маршализирана Европа".

Планът довежда до разделянето на европейската икономика на два типа - пазарна (западна) и социалистическа (източна). По това време има 4 окупационни зони в Германияамериканска, британска, френска, съветска. Британската и американската част се обединяват, създавайки Бизония. По–късно Бизония и френската окупационна зона се обединяват и на тяхна територия се създава ФРГ (Федерална република Германия) през април 1949 г. На 7 октомври 1949 е основана ГДР (Германската демократична република), когато СССР предава властта на ГЕСП - източногерманската сталинистка партия.

САЩ инвестират и в победената Япония, която става една от водещите капиталистически икономики в света. Тази политика на САЩ дава силен тласък за развитието и на американската икономика.

Изказване на генерал Маршъл: "Като работим за наше добро, работим за доброто на света."

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]