Професионална асоциация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Професионалната асоциация (също наречена професионална организация или професионално сдружение) обикновено е организация с нестопанска цел, която се стреми да продължи развитието на определена професия, интересите на хората, ангажирани в тази професия, както и обществения интерес. Целта на професионалните асоциации е насърчаване на професионалните познания необходими в дадена област като дейността им най-често се изразява чрез публикуване на списания, организиране на конференции и дейности, свързани с изготвянето на технически стандарти за работа.

Съществува разлика между професионално сдружение, чиято основна цел е да насърчава познанието на своите членове, и професионален съюз, чиято основна цел е да подобри условията на труд на своите членове, макар че понякога един орган е ангажиран с насърчаването заедно и на двете цели.

Най-голямата професионална асоциация в света е на IEEE, Международната асоциация на търговците в областта на електротехниката и електрониката, която има, към 2012 г., повече от 400,000 членове в над 160 страни.

За икономическа и технологична мощ на САЩ от основно значение са професионалните асоциации, които привличат участници от цял свят.

Професионални асоциации в България[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]