Социална защита

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Публична помощ)
Президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт подписва Актът за социална сигурност на 14 август 1935.

Социална защита [1] (в английски като welfare), на български като социална помощ и в законодателството като социално подпомагане [2] (което е различно от английското social support, което има смисъла на социална подкрепа) е осигуряването на минимално ниво на благосъстояние и социална подкрепа за всички граждани, понякога и като публична помощ. В повечето развити страни социалната защита е предоставяна от държавното управление и в по-малка степен от благотворителни организации, неформални социални групи и т.н.[3]

Социалната държава в този смисъл включва концепции за услуги като универсално здравеопазване и осигуряване при безработица.

Международната организация на труда определя социалната сигурност като обхващаща подкрепа за тези в напреднала възраст, подкрепа за издръжка на деца, медицинско лечение, родителски и болнични отпуск, обезщетения за безработица и инвалидност и подкрепа за страдащи от трудова злополука[4][5].

В по-широк план социалната защита включва и усилия за осигуряване на основно ниво на благосъстояние чрез безплатни или субсидирани социални услуги като здравеопазване, образование, професионално обучение и обществено жилищно настаняване [6][7]. В Държавата на всеобщото благоденствие, тя поема отговорност за здравето, образованието и благосъстоянието на обществото, предоставяйки набор от социални услуги като описаните. Първата социална държава е Германия като империя (1871 – 1918), където правителството на Бисмарк въвежда социално осигуряване през 1889 г.[8]. В началото на 20 век Обединеното кралство въвежда социално осигуряване около 1913 г. и приема социалната държава със Закона за националното осигуряване от 1946 г., по време на правителството на Атли (1945 – 51). В страните от Западна Европа, Скандинавия и Австралазия социалните грижи се осигуряват главно от правителството извън националните данъчни приходи и в по-малка степен от неправителствени организации (НПО) и благотворителни организации (социални и религиозни). Право на социална сигурност и адекватен жизнен стандарт е заложено в членове 22 и 25 от Всеобщата декларация за правата на човека[9].

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Социалната защита може да се реализира под формата на парични плащания, субсидии и ваучери (хранителни), и домашна помощ. В България това са помощи за безработни (под формата на плащания), енергийни помощи и хранителни помощи за социално слаби, последното влиза в категорията помощи за бедни. В действителност системите за социална защита варират от страна до страна, като начин за подход към проблема, но като цяло такава социална защита се предоставя на безработни, болни или с инвалидност, възрастни, с малки деца или ветерани.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Социална защита
  2. Закон за социално подпомагане
  3. Воронин Ю.В. Социална защита (Социальное обеспечение) // Голяма руска енциклопедия (в 36 тома). 1 изд. Т. 30. Мирен договор в Сен-Жермен-ан-Ле (1679) – Социална защита [Сен-Жерменский мир 1679 – Социальное обеспечение]. Москва, Издателство „Голяма руска енциклопедия“, 2015. ISBN 978-5-85270-367-5. с. 767. Посетен на 24 май 2019. (на руски) Архив на оригинала от 2020-12-03 в Wayback Machine. ((ru))
  4. "International Labour Standards on Social security". www.ilo.org
  5. Frans Pennings (1 January 2006). Between Soft and Hard Law: The Impact of International Social Security Standards on National Social Security Law. Kluwer Law International B.V. pp. 32 – 41. ISBN 978-90-411-2491-3.
  6. J. C. Vrooman (2009). Rules of Relief: Institutions of Social Security, and Their Impact (PDF). Netherlands Institute for Social Research, SCP. pp. 111 – 126.
  7. The New Fontana Dictionary of Modern Thought Third Edition (1999), Allan Bullock and Stephen Trombley Eds., p. 919.
  8. Social Security History. Social Security.
  9. David S. Weissbrodt; Connie de la Vega (2007). International Human Rights Law: An Introduction. University of Pennsylvania Press. p. 130. ISBN 978-0-8122-4032-0.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Welfare в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​