Хайнрих Густав Райхенбах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Райхенбах)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хайнрих Густав Райхенбах
Heinrich Gustav Reichenbach
германски ботаник

Роден
Починал

Националност  Германия
Образование Лайпцигски университет
Научна дейност
Област Биология
Работил в Лайпцигски университет
Семейство
Баща Ludwig Reichenbach
Хайнрих Густав Райхенбах в Общомедия

Хайнрих Густав Райхенбах (на немски: Heinrich Gustav Reichenbach) е германски ботаник и орнитолог. Той е един от най-изтъкнатите специалисти по орхидеите на своето време.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 3 януари 1823 година в Лайпциг, Саксония. Баща му, Лудвиг Райхенбах, е известен ботаник и автор на „Icones Florae Germanicae et Helveticae“. От младежка възраст Райхенбах започва да помага на баща си при съставянето на това издание, като се заема с изучаване на орхидеите. Той защитава докторат по ботаника с дисертация върху тяхното опрашване.

През 1855 година Райхенбах става преподавател по ботаника в Лайпцигския университет, а от 1863 до края на живота си е директор на ботаническата градина при Хамбургския университет. По това време изследователите на тропическите области изпращат в Европа образци от хиляди новооткрити орхидеи и Райхенбах играе важна роля при тяхната идентификация, описание и класификация. След смъртта на Джон Линдли през 1865 година, Райхенбах е смятан за най-големия специалист по орхидеите в света.

Твърде упорит и самоуверен, Райхенбах трудно приема критика, поради което класификацията му съдържа много непоследователности, които по-късно трябва да бъдат коригирани от други учени. Той завещава огромния си архив и хербарий на Природонаучния музей във Виена, а не, както се очаква, на Кралската ботаническа градина в Кю, която е най-важният център на изследване на орхидеите. В допълнение той забранява използването на архива в първите 25 години след смъртта си, което довежда до голям брой двойни описания на видове, които трябва да бъдат поправяни след това.

Хайнрих Райхенбах умира на 6 май 1889 година в Хамбург.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • De pollinis Orchidearum genesi ac structura et de Orchideis in artem ac systema redigendis. Lipsiae, F. Hofmeister, 1852.
  • Beiträge zu einer Orchideenkunde Central-Amerika's. Hamburg, T.G. Meissner, 1866.
  • Xenia Orchidacea. Beiträge zur Kenntniss der Orchideen. Leipzig, F.A. Brockhaus, 1858 – 1900. (3 тома в съавторство с Фридрих Вилхелм Лудвиг Кренцлин)