Ранди Роудс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ранди роудс)
Ранди Роудс
Randall William Rhoads
американски китарист
Роден
Починал
19 март 1982 г. (25 г.)
Лийсбърг, САЩ
ПогребанСан Бернардино, САЩ

Религиялутеранство
НаградиЗала на славата на рокендрола (2021)
Музикална кариера
Стилхевиметъл
Инструментикитара
Активност1972 – 1982
Участник вКуайът Райът
Семейство

Уебсайтrandyrhoads.us
Ранди Роудс в Общомедия

Рандал „Ранди“ Уилям Роудс е американски инструменталист и хевиметъл китарист, който свири с метъл групата Куайът Райът и впоследствие със Ози Озбърн. През 2003 година списанието Rolling Stone го поставя на 85-о място в списъка на Стоте най-добри китаристи за всички времена. Солото на песните Crazy Train и Mr. Crowley заема съответно 9-о и 28-о място в списъка на Стоте най-добри китарни солота на списанието Guitar World.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Детство и юношески години[редактиране | редактиране на кода]

Ранди Роудс е роден на 6 декември в болницата на Санта Моника. Син е на учителката по музика Dеlores Rhoads и е най-малкият от трите деца на семейството (Kelle и Kathy). Започва да свири на китара на шест и половина години в училището Musonia, където преподава майка му и първата му китара е един акустичен модел на Gibson, която наследява от дядо си. В юношеските си години се запалва по стила хардрок и групи като Mountain, Лед Цепелин и Алис Купър. Често сменя музикалните си вкусове и се влияе от различни китаристи, на което се дължи характерния за него специфичен начин на свирене.

Куайът Райът[редактиране | редактиране на кода]

Роудс сформира първата си група Violet Fox на 16-годишна възраст. Групата не издържа много и когато е на 17 научава своя приятел Kelly Garni да свири на бас и заедно с барабаниста Drew Forsith сформират Куайът Райът (Quiet Riot). Въпреки Новата вълна и пънк рока, които в този момент са водещите музикални стилове, Куайът Райът заедно с Ван Хален се превръщат в една голяма атракция, свирейки във веригата клубове на Лос Анджелис.

Въпреки че до този момент нямат договор в Америка, една японска компания е заинтересована и издава първите им дискове – през 1977 едноименния Quiet Riot и през 1978 Quiet Riot II. Малко след това Kelly напуска групата и е заместен от Rudy Sarzo.

Ози Озбърн[редактиране | редактиране на кода]

През 1979 Ози Озбърн е на път да започне соло кариера и търси китарист за новата си група. Един приятел на Ранди го убеждава да участва в прослушването. На Ози му е необходимо да чуе само няколко акорда и веднага го приема в групата. Заедно с Bob Daisley — бас и барабаниста Lee Kerslake записват първия си албум Blizzard of Ozz. Албумът се радва на успех благодарение на песни като Mr. Crowley (в която се говори за окултиста Aleister Crowley) и Crazy Train. Малко по-късно издават втория си албум Diary of a Madman, който е много успешен и се продава в много добър тираж. По това време Ранди споделя на Ози, че иска да се оттегли за няколко години от музикалната сцена, за да се дипломира като класически китарист.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Ранди Роудс умира на 19 март 1982 година. Групата пътува за един фестивал във Орландо (Флорида) и по пътя спират в къщата на шофьора на микробуса Andrew Aycock. Същият, заедно с Ранди и Рейчъл Янгблъд, гримьорка на групата, излизат малко по-рано сутринта, докато останалите спят в микробуса.

Целта е разходка с мини самолет на близката частна писта. Прелитат няколко пъти много близо до мини буса, докато накрая едното от крилата на самолета го закача, провокирайки загубата на контрол и блъскането му в близката къща. При удара къщата избухва в пламъци и тримата пасажери между които е Ранди умират. От обитателите на къщата няма жертви.

Аутопсията и последвалото я разследване разкриват, че разрешителното за летене на Aycock е с изтекъл срок на годност и пресни следи от кокаин в тялото му. При аутопсията на Ранди са открити само следи от никотин.

Един от най-ужасяващите моменти в живота ми, не минава ден без да мисля за това и все още си говоря с Ранди във въображението ми. Заедно с него увековечихме историята и обезсмъртихме живота."

Ozzy

През 1987 година Ози издава албума Tribute, съдържащ записи на живо с Ранди в Music Hall — Cleveland от 11 май 1981 година.

Не е ясно дали смъртта на Ранди е нещастен случай. Има версия, според която пилотът и шофьор на автобуса Andrew преживява една травмираща раздяла с жена си, която се намира много близо до буса при инцидента. Самият факт че Andrew ѝ предлага доброволно да я закара до в къщи с буса на групата при предстоящата раздяла е много странен. Говори се, че Andrew се е опитал да ѝ въздейства или атакува психически, прелитайки ниско със самолета над буса, вследствие на което загубва контрол и историята по-нататък е известна.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Ранди е един от първите хевиметъл китаристи, които въвеждат класическата музика като част от формата си на свирене.

Признания[редактиране | редактиране на кода]

Най-добър млад талант според списание Guitar Player 1981 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]