Ролс-Ройс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Rolls-Royce
Rolls-royce.svg
Rolls Royce Building - geograph.org.uk - 3472981.jpg
Основаване1998 г.
СедалищеFlag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания: Гудууд, Чичестър
(графство Западен Съсекс), Великобритания
Служители1000 (2011)
Продуктиавтомобили
СобственикБМВ
Уебсайтwww.rolls-roycemotorcars.com
Rolls-Royce в Общомедия
Заводът на Rolls-Royce

Rolls-Royce Motor Cars Ltd. (Ролс Ройс) е английска компания, подразделение на BMW AG, специализирана в производството на автомобили от клас лукс с марката Rolls-Royce. Първият модел е създаден през 1904 г. и е в промишлено производство от 1906 г.

Автомобилите с марката Rolls-Royce са произвеждани от 3 последователно създадени компании:

  • Rolls-Royce Limited (1906 – 1973 г.)
  • Rolls-Royce Motors (1973 – 2003 г.) – от 1980 до 1998 г. собственик на тази фирма става британската Vickers, след което Rolls-Royce Motors става дъщерна фирма на Volkswagen и от 2003 г. е преименувана на Bentley Motors Limited.
  • Rolls-Royce Motor Cars (от 2003 г.) – фирмата е образувана като дъщерна на BMW, която фирма печели правото да произвежда автомобили с марката Rolls-Royce и да ползва логото на луксозния автомобил, докато Volkswagen продължава производството на Bentley.

В 1931 г. Rolls-Royce Ltd. придобива чрез изкупуване конкурентната фирма Bentley, която не могла да се справи с Голямата депресия. Оттогава до 2002 г. автомобилите „Ролс-Ройс“ и „Бентли“ са много често еднакви, с изключение на радиаторната решетка и някои дребни детайли.

Автомобилите „Ролс-Ройс“ са едни от най-скъпите автомобили в света и в масовата култура се свързват с богати и преуспели личности. Голяма част от екземплярите са специална поръчка, целяща придобиването на автомобил с максимален лукс в купето и престиж.

Освен на лукс, името „Ролс-Ройс“ също е символ на качество и надеждност. Точно затова, с малки изключения, фирмата отбягва да продава лицензи на разни производители, защото се опасява, че качеството и надеждността на даденото изделие ще спаднат и така ще пострада нейното реноме.

Автомобилите „Ролс-Ройс“ са популярни и с емблематичната си статуетка, наречена Spirit of Ecstasy („Духът на екстаза“), монтирана върху предния капак на автомобила.

Самолетни двигатели[редактиране | редактиране на кода]

През Първата световна война фирмата „Ролс-Ройс“ произвежда и самолетни двигатели, като в 1920 г. това производство преобладава над автомобилното. Поредните модели двигатели носят имената на хищни птици: Eagle (орел), Hawk (ястреб), Falcon (сокол), Condor (кондор). Най-успешният двигател Merlin (малък сокол, чучулигар) се появява в 1935 г. и е възприет в редица самолети: Хоукър Хърикейн, Спитфайър, Де Хавиланд Москито (двумоторен), Авро Ланкастър (четиримоторен), Vickers Wellington (двумоторен). През Втората световна война американската автомобилна фирма „Пакард“ купува лиценз за производство на двигателя Merlin, с който се заменя първоначалният двигател на самолета P-51 Mustang. Така този знаменит изтребител се превръща в „Кадилака на небесата“ и вероятността пилотите да оживеят в бойни ситуации значително се повишила.

Били са произведени общо над 160 000 двигателя Merlin.

Постепенно към двигателите за витлови самолети са добавени производство на двигатели за хеликоптери и производство на дизелови двигатели за трактори, тежки камиони, локомотиви и морски съдове. Разработката на реактивни двигатели за самолети обаче се оказва „голяма хапка“ за фирмата и тя закъсва финансово, след което правителството решава да я национализира в 1971 г. Следва отделяне на автомобилното производство в отделна фирма – Rolls-Royce Motors през 1973 г., а през 1987 г. при правителството на Маргарет Тачър производството на двигатели отново е приватизирано от фирма „Ролс-Ройс“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]