Ролс-Ройс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ролс-Ройс (Rolls Royce)
Лого на Ролс-Ройс (Rolls Royce)
Седалище Уестхемпнет,Чичестър,Уестхемпнет,Западен Съсекс, Великобритания
Служители 1000 (2011)
Продукти автомобили
Уебсайт http://www.rolls-roycemotorcars.com/
Ролс-Ройс (Rolls Royce) в Общомедия
Заводът на Ролс-Ройс

Ролс-Ройс (англ.: Rolls-Royce) е луксозен британски лек автомобил, чийто първи модел е създаден през 1904 г. и е в промишлено производство от 1906 г.

До момента моделите на автомобила се произвеждат от 3 последователно създадени компании:

В 1931 г. Ролс-Ройс Лимитид придобива чрез изкупуване конкурентната фирма Бентли, която не могла да се справи с Голямата депресия. Оттогава до 2002 г. автомобилите Ролс-Ройс и Бентли са много често еднакви с изключение на радиаторната решетка и някои дребни детайли.

Автомобилите Ролс-Ройс са едни от най-скъпите автомобили в света и в масовата култура се свързват с богати и преуспели личности. Голяма част от екземплярите са специална поръчка, целяща придобиването на автомобил с максимален лукс в купето и престиж.

Освен на лукс, името Ролс-Ройс също е символ на качество и надеждност. Точно затова, с малки изключения, фирмата отбягва да продава лицензи на разни производители, защото се опасява, че качеството и надеждността на даденото изделие ще спаднат и така ще пострада нейното реноме.

Автомобилите Ролс-Ройс са популярни и с емблематичната си статуя, наречена Spirit of Ecstasy, монтирана върху предния капак на автомобила.


Самолетни двигатели

През Първата световна война фирмата Ролс-Ройс произвежда и самолетни двигатели, като в 1920 г. това производство преобладава над автомобилното. Поредните модели двигатели носят имената на хищни птици: Eagle (орел), Hawk (ястреб), Falcon (сокол), Condor (кондор). Най-успешният двигател Merlin (малък сокол, чучулигар) се появява в 1935 г. и бива възприет в редица самолети: Hawker Hurricane, Supermarine Spitfire, de Havilland Mosquito (двумоторен), Avro Lancaster (четиримоторен), Vickers Wellington (двумоторен). През Втората световна война американската автомобилна фирма Packard купува лиценз за производство на двигателя Мерлин, с който се заменя първоначалният двигател на самолета P-51 Mustang. Така този знаменит изтребител се превръща в „Кадилака на небесата” и вероятността пилотите да оживеят в бойни ситуации значително се повишила.

Били са произведени общо над 160000 двигателя Мерлин.

Постепенно към двигателите за витлови самолети са били добавени производство на двигатели за хеликоптери и производство на дизелови двигатели за трактори, тежки камиони, локомотиви и морски съдове. Разработката на реактивни двигатели за самолети обаче се оказва голяма хапка за фирмата и тя закъсва финансово, след което правителството решава да я национализира в 1971 г. Следва отделяне на автомобилното производство в отделна фирма Ролс-Ройс Мотърс в 1973 г., а в 1987 г. при правителството на Маргарет Тачър производството на двигатели отново бива приватизирано от фирма Rolls-Royce plc.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]