Галина Коринтска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Св. Галина)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галина Коринтска

На 10 март Православната църква почита паметта на Св. мъченица Галина. Тя става една от жертвите, пострадали при управлението на император Деций Траян в гр. Коринт (дн. Гърция). Била е последователка на Св. мъч. Кодрат. По това време много мъже и жени, верни на Христовата вяра, стават жертви на областния управител, предприел гонения срещу християните в областта.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

По време на своето детство, Галина е много палаво момиченце и често е част от момчешките компании. В младежките си години става доста кокетна и около нея винаги има много ухажори. В зрелите си години, Галина е властна и доста твърда жена и затова често има голям успех в бизнеса си. Приятел само с тези, от които може да извлече полза. Тя е пряма и казва каквото мисли, дори, когато осъзнава, че може да нарани човека срещу себе си. Като съпруга винаги прави забележки на съпруга си и редовно му показва недостатъците. С нея може да живее само човек, който искрено и предано я обича. Тя е изключително ерудирана.

Празнуващи[редактиране | редактиране на кода]

Галина е българско име. Означава галена, милвана, обичана.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Галина, Гала, Галя, Галка, Галуна, Галин и производните на тях.

Вярвания[редактиране | редактиране на кода]

Цветовете, които носят щастие на носещите името Галина, са мали­нов и виолетов. Камъкът, който ги пази от злини, е гранат. Растенията, които им действат благотворно са граха и ела­та. Животното-покровител е катеричката.

Източници[редактиране | редактиране на кода]