Социална защита

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Социално подпомагане)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт подписва Актът за социална сигурност на 14 август 1935.

Социална защита [1] (в английски като welfare), на български като социална помощ и в законодателството като социално подпомагане [2] (което е различно от английското social support, което има смисъла на социална подкрепа) е осигуряването на минимално ниво на благосъстояние и социална подкрепа за всички граждани, понякога и като публична помощ. В повечето развити страни социалната защита е предоставяна от държавното управление и в по-малка степен от благотворителни организации, неформални социални групи и т.н.[3]

Социалната държава в този смисъл включва концепции за услуги като универсално здравеопазване и осигуряване при безработица.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Социалната защита може да се реализира под формата на парични плащания, субсидии и ваучери (хранителни), и домашна помощ. В България това са помощи за безработни (под формата на плащания), енергийни помощи и хранителни помощи за социално слаби, последното влиза в категорията помощи за бедни. В действителност системите за социална защита варират от страна до страна, като начин за подход към проблема, но като цяло такава социална защита се предоставя на безработни, болни или с инвалидност, възрастни, с малки деца или ветерани.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Социална защита
  2. Закон за социално подпомагане
  3. Воронин Ю.В. Социална защита (Социальное обеспечение). // Голяма руска енциклопедия (в 36 тома). 1 изд. Т. 30. Мирен договор в Сен-Жермен-ан-Ле (1679) – Социална защита [Сен-Жерменский мир 1679 – Социальное обеспечение]. Москва, Издателство “Голяма руска енциклопедия“, 2015. ISBN 978-5-85270-367-5. с. 767. Посетен на 24 май 2019. (на руски) ((ru))
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Welfare“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.