Разлика между версии на „Звезден ден“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
'''Звездния ден''' е определен като периода необходим на [[Земя (планета)|Земята]] за да извърши едно пълно завъртане около своята ос, или периода между два последователни горни преминавания през даден [[мередиан]] на далечна [[звезда]]. За планети с правилно въртене периода е малко по-къс от [[слънчев ден|слънчевия ден]] (или просто ден). Една земна [[тропическа година]] се равнява на 366,2422 звездни дни и 365.2422 слънчевидни, като звездния ден е с 23 [[час]]а, 56 [[минута|минути]] и 4,09 секунди по-кратък.
 
Причината за това различие е орбиталното движение на Земята като едно пълно завъртане на Земята около Слънцето[[Слънце]]то води до едно допълнително завъртане спрямо далечните звезди. За онагледяване на ситуацията, представете си че Земята винаги е обърната с една и съща страна към Слънцето. По този начин една година (или едно пълно завъртане около Слънцето) би съдържало нула дни (понеже Слънцето не е изгряло или залязло нито веднъж). На неосветената страна на Земята обаче небосвода би описал едно пълно завъртане на 360 градуса, или един звезден ден би се равнявал на една година. В действителността обаче Земята не е обърната само с една страна към Слънцето, ами се върти около оста си, но въпреки допълнителното въртене броят на звездните дни е една година е винаги с точно един повече от броя на слънчевите дни.
 
[[Полунощ]] в [[звездно време]] е определена като момента на пресичане на [[първа точка на овена|първата точка на овена]] и горния мередиан.
7511

редакции

Навигация