Разлика между версии на „Флуорит“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
'''Флуоритът''' се среща като кубични, по-рядко додекаедрични и октаедрични кристали, масивни зърнести агрегати или землести маси. Цветът му е разнообразен: безцветен, виолетов, зелен, розов, млечнобял и черен и се променя при нагряване, облъчване с ултравиолетови и рентгенови лъчи и натиск. Минералът луминисцира, има твърдост 4, относително тегло 3.18 и съвършена цепителност по октаедричните стени. С изключение на флуоритът за оптически цели, който трябва да е безцветен, за всички други сфери на приложение цветът на флуорита е без значение.
Като изоморфни примеси във флуорита се включват Sr, U, Th, Се, Ga, Be и органични вещества. Тези елементи трябва да се разглеждат като попътни компоненти при преработването на флуоритовата суровина. Флуоритът често асоциира със сулфиди на Fe, Си, РЬ и Zn и е типичен хидротермален минерал. Основната част от добиваната суровина се използува в химическата промишленост (около 50 %), в металургията (40-45 %) и за производство на стъкло, керамика, цимент, оптически елементи, високооктанов бензин, ядрено гориво и в ракетната техника, като окислител (елементарен флуор). От флурита се получава флуороводородна киселина, натриев флуорид, изкуствен криолит и фреони.
Основната част от добиваната суровина се използува в химическата промишленост (около 50 %), в металургията (40-45 %) и за производство на стъкло, керамика, цимент, оптически елементи, високооктанов бензин, ядрено гориво и в ракетната техника, като окислител (елементарен флуор). От флурита се получава флуороводородна киселина, натриев флуорид, изкуствен криолит и фреони.
Находища във [[Великобритания]], [[Германия]], [[Норвегия]], в България - в [[Родопи]]те и гр. Чипровци.
[[Категория:Минерали]]
{{геология-мъниче}}
 
[[ar:فلوريت]]
[[ast:Fluorita]]
[[be:Флюарыт]]
[[br:Fluorit]]
[[bs:Fluorit]]
[[ca:Fluorita]]
[[cs:Fluorit]]
[[de:Fluorit]]
[[el:Φθορίτης]]
[[en:Fluorite]]
[[es:Fluorita]]
[[et:Fluoriit]]
[[eu:Fluorita]]
[[fi:Fluoriitti]]
[[fr:Fluorine]]
[[gl:Fluorita]]
[[he:פלואוריט]]
[[hr:Fluorit]]
[[hu:Fluorit]]
[[it:Fluorite]]
[[ja:蛍石]]
[[lt:Fluoritas]]
[[lv:Fluorīts]]
[[nds:Fluorit]]
[[nl:Vloeispaat]]
[[no:Flusspat]]
[[oc:Fluorita]]
[[pl:Fluoryt]]
[[pt:Fluorita]]
[[ro:Fluorină]]
[[ru:Флюорит]]
[[sk:Fluorit]]
[[sl:Fluorit]]
[[sv:Fluorit]]
[[tr:Fluorit]]
[[uk:Флюорит]]
[[zh:萤石]]
[[zh-yue:螢石]]
Анонимен потребител

Навигация