Католическа лига (Франция): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{друго значение|Католическа лига||}}
{{друго значение|католическата лига от 1576 година|другите католически лиги|католическа лига}}

'''Католическата лига''' е католическа партия във [[Франция]], организирана през [[1576]]г. от херцог [[Анри дьо Гиз]]. Цели на Лигата са борбата с [[хугеноти]]те и ограничаване на централизирането на кралската власт. Сред поддръжниците на тази партия са папа [[Сикст V]], [[йезуити]]те и [[Филип II Испански]].
В края на 1576г. първата Лига, бившата партия на католическото духовенство и дворянство, фактически се разпада. След това, през 1586г. Лигата е възстановена и съществува до 1594г.


'''Католическата лига''' е католическа партия във [[Франция]], организирана през [[1576]] г. от херцог [[Анри дьо Гиз]]. Цели на Лигата са борбата с [[хугеноти]]те и ограничаване на централизирането на кралската власт. Сред поддръжниците на тази партия са папа [[Сикст V]], [[йезуити]]те и [[Филип II Испански]].


В края на [[1576]] г., първата Лига и бившата партия на католическото духовенство и дворянство, фактически се разпада. След това, през [[1586]] г., Лигата е възстановена и съществува до [[1594]] г.


[[Категория:История на Франция]]
[[Категория:История на Франция]]

Версия от 11:01, 11 юни 2009

Тази статия е за католическата лига от 1576 година. За другите католически лиги вижте католическа лига.

Католическата лига е католическа партия във Франция, организирана през 1576 г. от херцог Анри дьо Гиз. Цели на Лигата са борбата с хугенотите и ограничаване на централизирането на кралската власт. Сред поддръжниците на тази партия са папа Сикст V, йезуитите и Филип II Испански.

В края на 1576 г., първата Лига и бившата партия на католическото духовенство и дворянство, фактически се разпада. След това, през 1586 г., Лигата е възстановена и съществува до 1594 г.