Разлика между версии на „Пондичери“

Направо към навигацията Направо към търсенето
32 байта изтрити ,  преди 9 години
редакция без резюме
{{обработка|форматиране}}
'''Пондичери''' е обединена територия в южна [[Индия]] (в източната част на щата [[Тамил Наду]]). В миналото е било френска [[колония]], състояща се от четири неграничещи една с друга територии.
 
През септември 2006, официално името е сменено от Пондичери на '''Пудучери''', което означава „Ново село“. Известно е още като '''Френската ривиера на изтока'''. В наши дни Пудучери се определя като образователен център на южна Индия, притежавайки около 7 колежа по медицина, 7 колежа по инжинерство и 10 колежа по изкуство, наука и техника.
 
 
== История ==
Има сведения, че римляни са търгували в Пондичери около преди 800 г. Пр.н.е. В музея на Пондичери се пазят Римски чаши, делви и монети, с които се е търгувало тогава. Също така, има данни, че Св. [[Ксавиер]] (St. Xavier) е посещавал Пондичери.
 
== Френско влияние ==
Пондичери все още пази много свидетелства за времето си като френска колония. Кокетни и подредени, перпендикулярни улички. По произход холандски, архитектурните планове на Пондичери датират от края на седемнадесети век (1693-1694) и се пазят в Националните архиви в [[Хага]]. Целият град е разделен на две части, на Френски квартал ('Ville Blanche' или 'Бял Град') и Индийски квартал ('Ville Noire' или 'Черен Град'). Историята на френска Индия е начело с [[Джоузеф Франсоа Дюплекс]], главен комендант на Френската военновременна войска в Индия, и конкурентът му [[Робърт Клайв]]. Дюплекс е главния отговорен за войните в щата [[Карнатака]]. Първоначално успешно устоявал на атаките на англичаните, но губи в по-следващи битки.
 
Френското влияние е останало дори извън пределите на града. Номерирането на къщите е също уникално в сравнение с други градове в [[Тамил Наду]], всички четни номера са от едната страна на улицата, а нечетните, на противоположната страна.
 
12 663

редакции

Навигация