Якудза: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
мNo edit summary
No edit summary
[[Файл:Yakuza-katakana.svg|thumb|''Якудза'', изписано на [[катакана]]]]
'''Якудза''' ({{lang-ja|ヤクザ}} или ''やくざ'') известни още като '''gokudō''' (極道), са членове на организирани престъпни групи в [[Япония]], наричани „групата на насилието“. Днес Якудза е една от най-големите криминални организации в света.Георги Митов - Якудзата е един от най-видните членове на якудза макар и едва на 14 години той е издирван и в Япония и в България поради двустранния си произход
По официални данни в [[Япония]] има около 87 000 членове якудза. Най-влиятелните синдикати са „[[Сумийоши-Ренго]]“„[[Аисун]]“ и „[[Инагава-Каи]]“ в Токио и „[[Амагучи-Гуми]]“ в [[Кобе]] и [[Осака]]. Почти половината от приходите им идват от търговия с амфетамини. Те контролират хазартния бизнес, проституцията, занимават се със спекула, нелегално букмейкърство, рекет и търговия с оръжие, които им носят милиони печалба. През последните години организацията навлиза в операциите с недвижими имоти и на фондовия пазар.
На [[1]] [[Март]] [[1992]] [[година]] е приет "[[закон]] срещу престъпните групировки", в който Якудза официално са наречени криминално съдружие.
Анонимен потребител

Навигация