Арматура: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Smartech (беседа | приноси)
м АРМАТУРА“ преместена като „Арматура
Dedd-morozz (беседа | приноси)
пренасочване към армировка
Ред 1: Ред 1:
#виж [[Армировка]]
{{обработка|форматиране}}

Армировката е предназначена да поема опъни и по-рядко натискови вътрешни [[усилие|усилия]], които [[бетон]]ът не е в състояние да поеме.

== Типове армировка ==

* Носещата армировка се определя по изчисления.
* Монтажната армировка е тази армировка, която служи за обединяване на носещите пръти във мрежи и скелети, които не позволяват размествания преди и по време на бетонирането на елемента. Тя се определя въз основа на правила.
* Разпределителната армировка се поставя при плочи, които работят в едно направление, и служи за разпределяне на евентуално концентрирано натоварване върху повече носещи пръти, а също за монтажна армировка.

== Класове армировка ==

* Клас А-I има ниска граница на провлачване и голяма пластичност. Тя е гладка със кръгло напречно сечение. Диаметър от 6 до 40 мм. Използва се за монтажна, разпределителна и носеща армировка.
* Клас А-II има кръгло напречно сечение с ребра по витлова (винтова) линия. Диаметър от 10 до 40 мм. Доставя се на пръти с дължина до 12 м. Използва се като носеща армировка.
* Клас А-III има кръгло напречно сечение и оребряване по рибена кост. Диаметър от 10 до 40 мм. Доставя се на пръти с дължина до 12 м. Използва се като носеща армировка.
* Телове клас В-I и Вр-I. Диаметри от 3 до 6 мм. Използват се за заварени мрежи и скелети и се получават от стомана А-I при студено изтегляне.

Версия от 13:04, 22 юни 2006

Пренасочване към: