Разлика между версии на „Министър-председател на Русия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
„във“ преди дума, започваща с „в“
м (fixing dead links)
м („във“ преди дума, започваща с „в“)
* в случай на невъзможност да изпълнява пълномощията си на Председател на Правителството (Законът не уточнява в какво се изразява невъзможността, като оставя тълкуването ѝ на Президента).
Съгласно чл. 35 от Закона<ref name="konst.zakon"></ref> Президентът има право да вземе решение за оставка на правителството в случай на гласуван вот на недоверие от Държавната дума.
Председателят на Правителството може самостоятелно да постави гласуване на вот на доверие пред Държавната дума. Ако след гласуване Държавната дума отхвърли вота на доверие, Президентът е длъжен в седем дневен срок да вземе решение за оставка на правителството или за разпускане на Държавната дума и назначаване на нови избори, като не може да се разпуска на това основание ввъв в течение на една година от последните избори. <ref>[http://www.constitution.ru/10003000/10003000-8.htm#117 Глава 6, чл.117 от Конституцията на РФ]</ref>.
 
Президентът уведомява [[Съвет на Федерацията|Съвета на Федерацията]] и [[Държавна дума|Държавната дума]] за освобождаването от длъжност на Председателя на Правитеството в деня на взимане на решнието.
43 645

редакции

Навигация