Коняк: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Робот Добавяне {{без източници}})
мРедакция без резюме
 
== Видове коняци и технология на производство ==
Конякът се произвежда от определени сортове грозде. Използва се предимно сорта Фол Блан, но поради факта, че е податлив на болести, постепенно е заменен от сорта Уни Блан. До 90% от гроздето трябва да е Фол Блан/Уни Блан, останалите 10% може да са Коломбар или други сортове, отглеждани в региона. След беритба гроздето се откарва във фабриките, където се смачква на хоризонтални преси, като се отстраняват чепките, семките и ципите на гроздето. Полученият гроздов сок е със захарно съдържание 17 – 20% и се оставя да ферментира по естествен начин без добавка на захар и сулфатиране. Полученото след ферментацията бяло вино е с алкохолно съдържание 8 – 10%. То е много сухо и фино и не особено подходящо за пряка консумация, но отлично за дестилация. Виното се дестилира в т. нар. Шарантски дестилатори. Получената след двукратна дестилация течност има алкохолно съдържание около 65<sup>0</sup>. Тя отлежава няколко години в дъбови бъчви, при което напитката придобива характерен вкус от съдържащия се в дървото [[танин]], както и цвят. Колкото по-продължително време отлежи дестилата, толкова по-висококачествен коняк може да се приготви. Понякога за ускоряване на процеса на съзряването се добавят в бъчвите дъбови стърготини. В процеса на съзряването голяма част от алкохола се изпарява. Отлежалата течност се разрежда с вода до около 40<sup>0</sup>С и се добавя малко [[захар]] и [[карамел]] за по-добър вкус.
 
Изкуственият коняк, доколкото може да бъде наречен коняк, се приготвя от двойно ректифициран [[спирт]], [[вода]], конячна есенция и карамел.
 
== Употреба ==
Обикновено коняк се пие в специални чаши за коняк, като предварително се загрява и така потребителят може да се наслади на ароматите, които се отделят.
 
== Класификация на коняците ==
*X.O.(Extra Old), ''Extra, Napoleon, Hors d'age, Tres Vieux, Vieille Reserve'' – коняци, чиито дестилати са отлежали в бъчви 6 години.
 
Класификация на коняци, отлежавали повече от 6 г. е забранена, тъй като се счита, че не е възможно да се контролира процеса на купажиране за срокасрок по-голям от 6 години.
 
== Производители ==

Навигация