Направо към съдържанието

Капсул-детонатор: Разлика между версии

м
замяна с n-тире
м (Bot: Automated text replacement (-най +най-))
м (замяна с n-тире)
 
Съвременните капсул-детонатори се зареждат с две или повече взривни вещества оформени като първичен и вторичен заряд.
Първичните заряди са от инициращи взривни вещества - оловен азид, оловен стифнат, живачен фулминат и др. Вторичните заряди са от бризантни взривни вещества с голяма мощност - [[тетрил]], хексоген, тен и др. Тази комбинация се прави защото инициращите взривни вещества са изключително чувствителни но същевременно нямат голяма мощност, докато бризантните са много по устойчиви и същевременно притежават много по голяма мощност в сравнение с инициращите. Когато капсул-детонатора бъде задействан първо се взривява първичния заряд, който иницира детонация във вторичния. Детонацията от вторичния разбива корпуса на капсула и преминава в основния заряд от взривно вещество. Комбинираните капсул-детонатори имат много по висока иницираща способност в сравнение с детонаторите заредени само с гърмящ живак.
 
Капсул-детонаторите се поместват и капсуловат в корпуси от мед, алуминий, месинг или стомана. В различните видове и според веществата използвани в тях, първичните им заряди са от 0,1 до 0,45 грама а вторичните по 1 грам.
 
В зависимост от вида различните капсул-детонатори биват задействани по различен начин - в промишлеността най-често се взривяват чрез запалване - с огнепроводен /бикфордов/ шнур, чрез електрически импулс - електро-детонаторите, или чрез пневматичен импулс - пневмо-детонаторите.
 
Във военното дело се използват и специални детонатори взривяваши се от опън, натиск, удар и други.
 
== Използвана литература ==
"Взривни работи" - Гено Йосифов Генов 1982,
 
[[Категория:Взривни вещества]]