Чудовището на Франкенщайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Франкенщайн (герой))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Франкенщайн.

Борис Карлоф в ролята на чудовището на Франкенщайн

Чудовището на Франкенщайн е чудовище, измислен герой, чието име не се появява никъде в романа на Мери ШелиФранкенщайн; или съвременният Прометей“. То е създадено от д-р Виктор Франкенщайн като научен експеримент с цел да се докаже, че електричеството е в основата на създаването на живота. Чудовището обаче оживява и избягва, преди създателят му да успее да го спре.

След известно време Виктор Франкенщайн решава, че чудовището вероятно е загинало, но един ден то го намира, и поисква от него да му създаде също така ужасна съпруга, с която да са прилика, и да могат да живеят заедно. Виктор Франкенщайн създава и второ чудовище, но толкова се срамува от него, че изхвърля тялото му в езеро, преди да го съживи.

В оригиналния роман чудовището отначало не желае (и не причинява) зло на никого; хората обаче се ужасяват от външността му и се отнасят зле с него. Впоследствие чудовището започва да върши зло и да убива, отначало по невнимание, а след това за отмъщение или просто от желание да върши зло.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

В романа на Мери Шели чудовището никъде няма име; всъщност наричането му „Франкенщайн“ е популярна грешка, затвърдена от много от филмите, в които то бива наричано с името на създателя си.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]