Сенат (Франция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Френски сенат)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сенат.

Заседателната зала на Сената

Сенатът е горната камара на френския парламент.

Съгласно чл. 24 от Конституцията на Франция, сенатът се избира чрез непряко всеобщо избирателно право и предвиждат представителство в парламента на местните териториални общности на Франция.

В сегашния си състав Сената се състои от 348 сенатори. Сенаторите се избират за срок от седем години на ниво отдел (територията на Франция е разделена на 95 отдели) избирателна колегия, която се състои от местните депутати, общински съветници региони и ведомства, представители на общинските съвети, членове на Народното събрание (от около 150 000 гласоподаватели).

Системата е направена по такъв начин, че да благоприятства селскостопанските служби. Това води до факта, че от образуването на Сената на Петата република, той си остава консервативен.

Веднъж на всеки 3 години половината от Сената се подновява, което осигурява стабилност при дейността на този представителен орган. Стабилност се осигурява и от факта, че Сенатът не може да бъде разпуснат от президента.

Сенаторите са активно включени в изготвянето на законодателството, по-специално чрез разработването на проекти на нормативни актове в комисии, тяхното последващо обсъждане и одобряване по време на пленарните сесии.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]