Часовникова кула (Пазарджик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Часовниковата кула в Пазарджик, 2010 г.

Часовниковата кула в Пазарджик е построена през XVIII век в Татар Пазарджик, Османската империя (днес Пазарджик) и е разрушена през 1928 г.[1] Възстановена е през 2010 г. с помощта на пазарджишката общественост.

Кулата се намира на площад „Съединение“. Тя е с височина 27 метра.

Първа кула[редактиране | редактиране на кода]

Часовниковата кула е построена в средата на град Татар Пазарджик през 1741 г.[2]

Служела е за градски часовник. По запазени източници се смята, че е била с форма на правилна призма с основа шестоъгълник, осмоъгълник или дванадесетоъгълник, издигната върху постамент с форма на паралелепипед. Часовникът се намирал в ниша, разположена върху пирамидата над постамента. Надпис върху плоча на кулата гласял: „Честният Ибрахим ага Хайрулов ни удостои с направата на този часовник, който бие час по час и весели града“. Била изписана и годината на построяване на часовника – 1154 по ислямския календар (1742 по Грегорианския). През 1928 година, след Чирпанското земетресение, часовниковата кула се порутила и от нея останали само каменните основи и постаментът, изпълнен със зидове от ломен камък с височина около 6 м над терена.

Единствената известна фотография на първата кула е направена през 1923 година от проф. Иван Батаклиев. Запазена е и картина на тогавашната часовникова кула от художника Стоян Василев[3]. До около 1980 г. камбаната на часовниковата кула се съхранява в училище „Георги Брегов“, но след това следите ѝ се губят.

Втора кула[редактиране | редактиране на кода]

„Ротари клуб – Пазарджик“ започва да възстановява часовниковата кула по идея и проект на архитект Христо Герасимов. Новият проект предвижда възстановяване на кулата максимално близо до първоначалния ѝ вид. Изработването на проекта и издаването на необходимите разрешителни отнемат около 7 години.

Началото на строителните дейности официално е поставено на 24 май 2009 г.[4] В метална капсула на времето, която е зазидана в стените на кулата, инициаторите поставят послание към бъдещите поколения на град Пазарджик, както и кратка история на кулата. За осъществяването на проекта започват да се събират средства чрез дарителска кампания. Часовниковата кула е завършена и е официално открита на 21 май 2010 г. – Деня на Пазарджик.[5]

В днешния ѝ вид са запазени съхранените каменни основи с височина около 6 м, които се надграждат с клетъчна зидария – редуване на тухли стар формат с плътна фугировка. Над тях се изгражда пирамида с височина 3 м, която осъществява преход към осмостенна призма. В нишата, където е бил оригиналният часовник, са разположени скулптури на покровителите на Пазарджик Св. св. Константин и Елена, изработени от професор Стефан Лютаков. Следва осмостенна призма с височина около 10 м, във вътрешността на която има метална стълба и малки прозорчета (мазгали) за осветяване. На страните на върха на кулата са монтирани 4 швейцарски часовника. Върхът на кулата завършва с четирискатен островърх покрив. Цялата часовникова кула е с височина 27 м с гръмоотвода.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Батаклиев, Иван. Пазарджик и Пазарджишко. Профиздат, 1969. с. 201.
  2. Батаклиев, Иван. Град Татар-Пазарджик. Историко-географски преглед. София, Кооперативна печатница „Гутенберг“, 1923. с. 103.
  3. В Пазарджик ще възстановят часовникова кула
  4. В Пазарджик започна възстановяването на кула от XVIII век
  5. Старата часовникова кула е завършена