Шек Кин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Шек кин)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ших Киен (1 Януари 1913 – 3 Юни 2009) бе китайски актьор-ветеран от Хонконг. Понякога е наричан Шек Кин (Кантонезийско произношение или Кийн Ших (според западния запис).

Ших участваше в много от ранните Хонконгски Кантонезийски филми от жанра Вуксия. Играейки ролята на разбойника в повечето пъти, неговото име се превърна в синоним за "злодеяние". В Хонконг има жаргонен израз за сравняване на нечии злодеяния с тези на Ших Кин, въпреки факта, че тези злини са извършени от главните злодеи, които той е играл. Ших бе доста уважаван в Хонконгската киноиндустрия.

Дейностите на Ших датират още от ерата на черно-белите Wuxia-филми. Той игра ролята на злодеите в почти всички Вуксия-класики от това време, като например "Yu Lai Shan Jeung" (1964) (如來神掌) и "Luk Ji Kam Mo" (六指琴魔) (1965). По-късно, той играе комедична роля с Джеки Чан в "Младия Майстор". Ших Кийн игра драматични роли в други жанрове освен Вуксия, като например "Хонконг 1941".

Ших Кин е вероятно най-известен на западните зрители поради ролята си на Триадския хероинов трафикант Хан (Триадите са Китайско общество за организирана престъпност) от епическия филм за бойни изкуства на Брус Лий "Дракона идва". Ших е обучаван в Шанхайската Чин Ву Асоциация по бойни изкуства. Получил е сертификат за инструктор по много стилове, включително Нокътя на Орела и Чо Лей Фут. Негови ученици са били Лий Куун Хунг, главен майстор на Чоу Лей Фут.

Ших Киен се появи в документалния филм от 2003 година Чоп Соки: Кино Хонконг на възраст от 90 години.

Кин умря от бъбречна недостатъчност на 3 Юни, 2009 на възраст от 96. По това време, Ших е считан за един от най-старите преуспели актьори в Китай.