Дървовиден еониум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Aeonium arboreum)
Aeonium arboreum
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Каменоломкоцветни (Saxifragales)
семейство:Дебелецови (Crassulaceae)
триб:Aeonieae
род:Aeonium
вид:A. arboreum
Научно наименование
Webb & Berthel., 1840
Синоними
Aeonium arboreum в Общомедия
[ редактиране ]
Aeonium arboreum храст

Дървовидният еониум[1][2] (Aeonium arboreum), известен и като houseleek или ирландска роза, е сукулентен субтропичен подхраст в семейство цъфтящи растения Дебелецови (Crassulaceae).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дървовидният еониум има дебели месести листа, разположени в розетка, с които да преодоляват тежките условия в родината си Мексико. Достига височина 60 – 70 см. Обича светлината, но през горещите летни месеци трябва да се предпазва от силните слънчеви лъчи, които могат да влошат декоративния му ефект. При интензивно осветление листата сменят зеления си цвят до лилав. Цъфти с малки цветчета.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Добре се развива на по-високи температури, през зимата между 10 – 18 ºС. Не изисква много голяма въздушна влажност, понася засушавания. Полива се оскъдно, включително през лятото. Предпочита лека по механичен състав почва – субстрат от равни части пясък, листовка и компост, за да не се задържа вода.

Видът не се нуждае от торене. Размножава се през цялата година с връхни резници, които предварително се подсушават в пясък. Размножава се и със семена, но е по-трудно.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Дървовидният еониум цъфти, но е популярно декоративно растение заради своя листнодекоративен вид.

Сортове[редактиране | редактиране на кода]

Включва следните сортове.[3]

  • Aeonium arboreum var. arboreum
  • Aeonium arboreum var. holochrysum H.Y.Liu
  • Aeonium arboreum var. rubrolineatum (Svent.) H.Y.Liu

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Aeonium arboreum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​