Мексиканско скаридено растение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Beloperone guttata)
Мексиканско скаридено растение
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Страшникови (Acanthaceae)
триб:Justicieae
род:Юстиция (Justicia)
вид:Мексиканско скаридено растение (J. brandegeeana)
Научно наименование
Wassh. & L.B.Sm., 1969
Мексиканско скаридено растение в Общомедия
[ редактиране ]

Мексиканско скаридено растение (Justicia brandegeeana) е вечнозелен храст от род Юстиция (Justitia), семейство Страшникови (Acanthaceae). Произхожда от планинските гори на Мексико.[1]

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Вирее в сянката на тропическите райони в Мексико. Натурализирано е във Флорида. Обича добре дренирана песъчлива или глинеста почва. Не издържа дълго засушаване и температури под 7 °C. Непретенциозно е към осветление, което го прави лесно за отглеждане като стайно растение.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път мексиканското скаридено растение се появява на цветното изложение в Хановер през 1932 г. и предизвиква голям фурор, според присъствалите.

Растението е печелило наградата Royal Horticultural Society на Garden Merit[2].

Име[редактиране | редактиране на кода]

Видът Justicia brandegeeana е кръстен на името на американския ботаник Townshend Stith Brandegee (1843 – 1925). Името (мексиканско) скаридено растение получава от ефектните прицветници с форма и цвят на скарида.

Синоними:

  • Beloperone guttata
  • Calliaspidia guttata
  • Drejerella guttata
  • Justicia brandegeeana (често срещано неправилно изписано като Justicia brandegeana)

Понякога се разглежда като един вид с Justicia fulvicoma.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Има тънки и гъвкави клонки достигащи до 1 m височина и 90 cm в широчина, разположени спираловидно. Стъблата и листата са мъхести. Ако не се подрязва клонките му се издължават и привисват до земята. Има овални листа с размери от 3 до 7,5 cm, които завършват с цвят. Цвета е с форма на удължен клас, с форма на скарида, и може да достигне 15 cm дължина. Цветовете са бели, дълги и тънки, с пъстри канелени гърла. Самите те не са толкова привлекателни, колкото прицветника – бледо-зелен в началото на цъфтежа, а след това яркочервено-жълт. Окраската на прицветието варира до жълто, розово и тъмно-тухлено червено. Интензивното излагане на слънчева светлина придава на бледо-розовите и зелени листенца наситено червен цвят.

Цъфти целогодишно, като най-активно е от средата на пролетта до началото на зимата. Пролетната резитба се отразява благотворно върху интензивността на цъфтежа през следващите месеци.

Цветовете привличат колибрита и пеперуди. Опрашва се обикновено от колибрита. Не изисква оплождане. Живее до 10 – 20 години.

Вредители и болести[редактиране | редактиране на кода]

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Освен чрез семена се размножава лесно със стъблени резници във вода през цялата година. 8 – 9 месеца след слагането на резниците във вода растението може да цъфне.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Justicia_brandegeeana в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​