Capo di tutti capi

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Седалището на Тамани Хол в Ню Йорк през 20-те години на 20 век
Входът на синагога в Ню Йорк на 6 юни 1944 г., а това е деня „Д“ на десанта в Нормандия

Capo di tutti capi е италианска и по-точно сицилиански израз, означаващ алегорично "Бос на босовете" или дословно "Глава на всички глави".

Употребява се нерядко по адрес на ръководителя с неговото семейство (клан) на сицилианската и американската мафия. Вътрешнообщностно изразът не се използва често, защото фразата може да създаде известно напрежение в отношенията между различните семейства (кланове) в общностите.

Фразата се ползва с голяма популярност в САЩ след края на Първата световна война, от която страната излиза от длъжник - кредитор на европейските велики сили, и е особено употребявана по време на сухия режим и Голямата депресия. За първи път фамилията Гамбино носи тази "титла" в Ню Йорк, но американските престъпни традиции се простират доста по-назад във времето в историята на САЩ.

В Коза ностра отдавна Capo di tutti capi е главата на семейството Корлеоне от град Корлеоне (провинция Палермо, Италия). През 70/80-те години на 20 век това е Салваторе Риина, а след осъждането му и вкарване в затвора като негов "правоприемник" се сочи Матео Денаро или Салваторе Ло Пиколо.

Подобна вътрешнообщностна кланова организация е характерна по-принцип за престъпните групировки в средиземноморския регион, които са проникнали и в други страни извън този регион и особенно в Америка и страните от Южна Европа.

Кръстникът е култово произведение на американското изкуство и култура което пресъздава животът и делата на фамилията Корлеоне.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]