Център за астрономически данни (Страсбург)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Centre de données astronomiques de Strasbourg)

Страсбургският астрономически център за данни (CDS) е посветен на събирането и разпространението на астрономически данни в световен мащаб.[1] Той е домакин на световната референтна база за идентифициране на астрономически обекти със следните мисии:

  • да събира полезна информация относно астрономически обекти в компютърна база данни;
  • да разпространява тази информация сред международната астрономическа общност;
  • да провежда изследвания, използвайки тези данни.

CDS е създаден през 1972 г. от Националния институт по астрономия и геофизика (INAG), който оттогава се превръща в Национален институт на науките за Вселената (INSU), в координация с университета „Луи-Пастьор“ (университета в Страсбург).

Основните услуги на CDS са СИМБАД, референтната база данни за идентификация и библиография на астрономически обекти (извън Слънчевата система) VizieR, която събира астрономически каталози и таблици, публикувани в академични списания, и Aladin – интерактивен небесен атлас, който дава възможност за визуализиране на астрономически изображения, идващи от наземни и космически обсерватории или предоставени от потребителя и данни, идващи от услугите на CDS или други бази данни като NED.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. CDS – Centre de Données astronomiques de Strasbourg – 40 years // Посетен на 8 декември 2015.
  2. Genova, F. The CDS information hub. On-line services and links at the Centre de données astronomiques de Strasbourg // Astronomy and Astrophysics Supplement 143. 2000. DOI:10.1051/aas:2000333. с. 1–7.