United States diplomatic cables leak

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Изтичане на информация от дипломатическия канал на САЩ става на 28 ноември 2010 г. когато на уебсайта WikiLeaks и в няколко големи вестници са публикувани конфиденциални документи, които подробно осветяват взаимодействието между Държавния департамент на САЩ и Дипломатическите му мисии по целия свят. Публикуването на дипломатически телеграми на САЩ е третото по ред мащабно изтичане на секретни документи, разпространени от WikiLeaks през 2010 г, след публикуване на документи за войната в Афганистан през юли и за войната в Ирак през октомври. Първите 291 документа от общо 251 287 документа са публикувани на 28 ноември с едновременното им разгласяване в такива вестници като El País (Испания), Монд (Франция), Der Spiegel (Германия), The Guardian (Великобритания) и The New York Times (САЩ). В Русия тези документи анализира и публикува по споразумение с WikiLeaks списанието „Русский репортёр“.

Над 130 хил. от документите не са секретни в съответствие със скалата за класифицирана информация, използвана от правителството на САЩ; около 100 хил. имат гриф „конфиденциално“; около 15 хил. телеграми са с по-високо ниво на класификация и се причисляват към секретната информация[1]. Сайтът WikiLeaks планира да публикува всичките налични дипломатически телеграми за срок от седем месеца[2].

Сводките за международното положение датират в периода 1966—2010 г. като са изпращани от 274 посолства. Те включват дипломатически анализ на световните лидери, оценки за страните, в които са разположени посолствата, а също обсъждането на много международни и локални въпроси от Близкия изток до ядреното разоръжаване, от войната срещу тероризма до закриването на затвора в Гуантанамо.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]