Бабезиоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бабезиоза
Цитонамазка с бабезия
(на латински: Babesia spp)
във вътрешността на засегнати еритроцити.
Ядрата на паразита са поели обилно цитогенетичния пигмент Гимза и се открояват в ярко-червено на бледо-червения фон на кръвните корпускули.
Класификация и външни ресурси
МКБ-10Babesiosis
МКБ-9088.82
База данни
eMedicine
article/965922 article/786767
Мед. рубрики MeSHD001404
Бабезиоза в Общомедия

Бабезиоза е паразитно заболяване подобно на маларията, предимно по селскостопанските и домашни животни, но се среща и при хората. Заболяването се причинява от едноклетъчните пироплазмени протозои от рода Бабезия[1], паразитиращи върху червените кръвни телца. Пренасят се от кърлежи, в които се размножават. Предават се наследствено до около четвърто поколение. След трипанозомата, бабезията се счита за второто най-широко разпространено хематологично заболяване при бозайниците и е особено икономически пагубно в страни без студен сезон.

Засягат се силно кръвообращението, дихателната и отделителната системи, централната нервна система. Отличават се с висока смъртност на заразените животни, но ако кръвните изменения не са твърде тежки, лечението е успешно.

Засегнати видове[редактиране | редактиране на кода]

Хора, кучета, котки, овце, говеда, коне и др.

При хората[редактиране | редактиране на кода]

Бабезия микроти и Бабезия дивергенс (на латински: Babesia microti и Babesia divergens) са видовете, най-често срещани при човешката бабезия. Човешки инфекции с други видове са документирани, но редки. Макар че е изключително рядко заболяване при хората, днес има много записани случаи на заболявания като се счита, че дотогава мнозина от невключените в списъка на заболелите са били неправилно диагнозирани. С увеличаване на осторожността на медицинските работници, се е увеличила детекцията на човешката бабезиоза.[2]

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. БЪРГЪР, Стивън А., МАР, Джон С. Справочник за човешките паразитни болести. Jones & Bartlett Learning, 2006. ISBN 978-0-7637-2962-2.
  2. Хънфелд, КП и други. Бабезиозата: ново разбиране за една древна болест // Int J Parasitol 38 (11). 2008. DOI:10.1016/j.ijpara.2008.03.001. с. 1219 – 37.