Беседа:Административно деление на България

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Българската държава има териториални единици и административно-териториални единици.

Административно-териториалното деление на България е двустепенно: областите и общините. Съставни административно-териториални единици в общините са кметствата и районите. Областта, общината и кметството имат територия, граници, население, наименование и административен център, а районът - територия, граници, население и наименование. [1]

Териториални единици са населените места и селищните образувания. Населените места са градове и села. Селищните образувания биват с национално и местно значение и се създават при курортни и промишлени нужди.

Макар по смисъла на ЗАТУРБ да не са административни единици, то в районите за планиране административните органи осъществяват политика по регионално развитие. Това са 6 групи от съседни области със сходни показатели, за които се очаква да придобиват все по-голямо значение.


Мисля, че Разградска област след 1989 г. стана Русенска, но не си спомням кога. --Vladko 05:32, 5 май 2007 (UTC)[отговор]

ЗАКОН ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ :

приет 15 май 2008

само че май това териториално подразделение е само за СТАТИСТИЧЕСКИ цели (поне засега...) ???

--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 62.176.111.68 (беседа • приноси) .

Разградска област 1987-1998[редактиране на кода]

Четейки статията, човек остава с впечатлението, че Разград е областен град за всички тези години, а в действителност областен става Русе след няколко години и областта става Русенска.