Беседа:Своевременна подмяна на респираторните филтри

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

За тази статия[редактиране на кода]

Колегата AlexChirkin от руската Википедия ми предостави материал за статия (на руски, английски и машинен превод на български) с молба да направя нормална българска статия. Ще се опитам.--Zhoxy (беседа) 15:45, 12 март 2017 (UTC)[отговор]

Каква е точно енциклопедичната значимост на тази статия? Според мен трябва да се съкрати силно и да влезе към основната Респиратор. По тази логика би трябвало да имаме статия и за смяната на въздушния филтър на автомобила (между другото Филтър е обидно малка по обем)--Ket (беседа) 13:19, 21 декември 2017 (UTC)[отговор]

Влизам и аз да предложа същото, но Кет ме е изпреварила. --Молли (беседа) 15:31, 28 февруари 2020 (UTC)[отговор]
Уважаемые участники Уикипедии, прошу прощения за то, что пишу на русском языке - качество машинного перевода низкое, а моё знание болгарского языка плохое.

Кет пише: Каква е точно енциклопедичната значимост на тази статия? (1) И веднага след това тя пише /И сразу после этого она пишет \: Според мен трябва да се съкрати силно … (2)

Според правилата на Българската Уикипедия, важността на една статия и нейното съдържание не са еднакви: /В соответствии с правилами Уикипедии, значимость статьи и её содержание – не одно и то же/:

«Съдържанието на статията не определя значимостта на предмета ѝ. Ако предметът не е отразен достатъчно извън Уикипедия, колкото и да се подобрява съдържанието на статията, то няма да го направи значим. Обратно, ако съществуват извори по темата, дори и зле написана статия няма да намали значимостта.»

Аз не разбирам какво точно не обича Кет /Я не понял, что именно не нравится Ket/.


1. Енциклопедичната значимост. Съдържанието на статията е написано с помощта на източници: /Содержание статьи основано на/:

- > 15 статии от рецензирани западни (неруски) научни списания /статьях из рецензируемых западных (не российских) научных журналах/ (Taylor & Francis, Springler).

- на 6 държавни стандарти: България (1) САЩ (2) ФРГ (1) Великобритания (2) (российские и украинские не учитывали)

- По 4 учебника, разработени от държавните органи за защита на труда /На 4 учебниках, разработанных государственными органами по охране труда/: САЩ (3), Великобритания (1).

- на десетки научни публикации и учебници, написани от квалифицирани специалисти (не руски). Следователно е трудно да се каже, че тази статия не е обоснована от авторитетни източници. Можете да увеличите броя им. /на десятках научных публикаций, и учебников, написанных квалифицированными специалистами (не российскими). Поэтому трудно сказать, что эта статья не обоснована авторитетными источниками. Можно легко увеличить их количество./

https://ru.wikibooks.org/wiki/Замена_противогазных_фильтров_СИЗОД_(лекция)#Источники_информации


2. Има и друг критерий - общественият интерес. През март статията е прегледана над 1000 пъти. /Есть другой критерий – общественный интерес. В марте статью просмотрели более 1000 раз. По данным болгарского источника информации /

Според български източник на информация: "За периода 1990–2012 година 2994 български работници са загинали при трудови злополуки. За същия период трайно инвалидизирани са повече от 1700 работника, а повече от 300 000 са претърпели злополуки довели до временна неработоспособност. Икономиката на страната е загубила над 8 милиона човекодни и няколкостотин милиона евро непроизведен брутен национален продукт."

Според статистиката в развитите страни, при пълно отчитане на смъртните случаи на работник от професионални заболявания, броят им е 20 пъти по-голям от броя на починалите от злополуки и аварии. Това означава, че (20*2994=) за периода 1990-2012 г. в България могат да умрат ~60 хиляди души. Как става това? Болгарски стандарт за захранване БДС 529: "не можете да промените филтъра за противогаз, когато работникът усети миризма. Може да мирише твърде късно. Този документ е достъпен в интернет – но за пари, не всички го четат. Преди написването на статията, в интернет беше свободно достъпна директория 3M, където бяха дадени неправилни съвети за смяна на филтрите. Сега тази директория е премахната и сайтът предлага програма за график за подмяна на филтрите. 1 Софтуер за избор и експлоатационен срок на респиратори

Може би случаите на отравяне на работниците и информацията в статията заедно помогнаха за подобряване на ситуацията. Не мога да кажа, че темата и съдържанието на статията нямат обществено значение. Може би сред ползващите противогази има малко участници в Уикипедия, а сред участниците в Уикипедия има малко такива, които използват противогази. Затова хората не се разбират добре.

По данным статистики в развитых странах, при полном учёте случаев смерти работника от профессиональных заболеваний, их число в 20 раз больше, чем число умерших от несчастных случаев и аварий. То есть (20*2994=) за 1990-2012 годы в Болгарии могло умереть ~60 тысяч человек. Как это происходит? Больгарский державный стандарт БДС 529: «Нельзя менять фильтр противогаза тогда, когда работник почувствовал запах. Он может почувствовать запах слишком поздно». Этот документ доступен в интернет – но за деньги, не все его читали. До написания статьи, в интернет был бесплатно доступен каталог 3М, где давали некорректные советы по замене фильтров. Теперь этот каталог убрали, и на сайте предлагают программу для составления расписания замены фильтров.

Может быть, случаи отравления работников, и информация в статье – вместе помогли улучшить ситуацию. Не могу сказать, что тема и содержание статьи не имеют общественной значимости. Может быть, среди пользующихся противогазами мало участников уикипедии, а среди участников Уикипедии мало таких, которые пользуются противогазами. Поэтому люди плохо понимают друг друга.


Смятам, че премахването на статията и съкращаването на статията няма да е от полза за работниците в България, които използват респиратори. Ако статията "филтър" е малък размер, трябва да го увеличите. Ако това все още не се е случило – това означава, че в българската Уикипедия има малко участници или някои участници нямат силно желание да увеличават статиите. Това се случва, когато резултатът от труда на участника се отстранява, например. Если статья "фильтр" маленькая - её необходимо увеличить. А если её некому увеличить - зачем отпугивать участников Уикипедии, удаляя их статьи?

Я не могу нормально писать статьи в Уикипедии, потому что плохо yt знаю болгарский язык. Может быть, лучше направить усилия на улучшение условий работы новичков? Если вставит шаблон "цитат уеб", в русской википедии автоматически добавляются <ref и </ref, а в Уикипедии этого нет. Иногда неудобно. AlexChirkin (беседа) 13:51, 12 август 2020 (UTC)[отговор]

Благодаря за мнението Ви. Не оспорвам „обществената значимост“ на темата, безспорно тя е важна за онези, които касае професионално. Просто нейното място не е в една обща енциклопедия, а в наръчник по техническа безопасност, тъй като разглежда един аспект от експлоатацията на респираторите. Уикипедия вече се радва на голямо доверие и при търсене в Интернет нейните статии излизат на едно от първите места. Изглежда Вие искате да популяризирате интересната за Вас тема чрез Уикипедия и дори си приписвате заслуги за намаляване на трудовите злополуки. Аз оценявам предмета на тази статия като противоречащ на духа на Уикипедия, която в никакъв случай нито е място за всички знания, нито пък безплатно уеб пространство. На Ваше място, аз щях да създам специализиран уебсайт, който да систематизирам цялата информация. Със сигурност това ще един полезен сайт, а Уикипедия ще може да се позовава на него като на благонадежден източник (надявам се). И щом не владеете български, може би да се въздържате да допринасяте на него?--Ket (беседа) 20:04, 12 август 2020 (UTC)[отговор]