Господарят и неговите слуги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Господарят и неговите слуги
Herren og hans tjenere
РежисьориАрне Скоуен
ПродуцентиАрилд Бринхман
СценаристиАрне Скоуен
Базиран напиесата „Господарят и неговите слуги“ на Аксел Киеланд
В ролитеКлаес Гил
Венхе Фос
Георг Льокеберг
МузикаГунар Сьонстеволд
ОператорФин Берган
Филмово студиоНорск Филм
Жанрдрама
Премиера2 март 1959
Времетраене83 минути
Страна Норвегия
Езикнорвежки
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Господарят и неговите слуги“ (на норвежки: Herren og hans tjenere) е норвежки драматичен филм от 1959 година, адаптация на едноименна пиеса.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Точно след като Сигурд Хелмер (Клаес Гил) е ръкоположен за епископ, съперникът му Торнквист (Георг Льокеберг) изпраща писмо до полицията, в което споменава, че Хелмер е получил позицията, благодарение на подмолни действия. Борбата за власт между двамата завършва със сериозни последствия за Хелмер. Писмото на Торнквист съдържа сериозни доказателства за това, че Хелмер е оклеветявал своя конкурент чрез анонимни писания.

Торнквист отправя официално обвиненията си по време на празничната вечеря в дома на новия епископ и междувременно обявява годежа си с дъщеря му Агнес (Ане-Лизе Тангстад), която се настройва негативно срещу собствения си баща. Торнквист и Агнес си тръгват и партито се разваля като останалите гости изпадат в недоумение от случилото се. Хелмер е изоставен и от съпругата си Фру (Венхе Фос), която се разкъсва между любовта си към него и християнската вяра. Тя иска от него да поеме отговорност като истински християнин. В крайна сметка се оказва, че секретарката на Хелмер е написала писмата, злепоставящи Торнквист. Тя написва опровержение и се опитва да се самоубие.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Номинации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for The Master and His Servants // IMDb. Посетен на 2015-4-12. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Master and His Servants в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​