Изследване

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Изследване в широк смисъл е изучаването, подробното проучване с цел установяване на факти[1] и нови знания или систематичното им събиране[2] и анализ.[3] В по-тесен смисъл на научно изследване това е прилагането на научен метод за изучаване на нещо.

Изследванията и откритията често са променяли човешкото познание за света.

Изследванията в различните области имат приети свои собствени начини за показване или обявяване на резултатите от проучването. Например, резултатите от полицейско разследване се представят като доказателство в съда.

Условно могат да бъдат разгледани два вида изследвания: такива, които са предмет на дейност в изследователски институти и частни изследвания. Институционалните изследвания се извършват в съответствие с определени правила за правдоподобност, последователност, прозрачност и в съответствие със законите на държавата.

Научни изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Изследователската институция може да извършва различни научни изследвания. Целта на научните изследвания може да бъде установяване на природните закони (пояснения на причините породили различни събития, а също и в някои случаи, прогнози за бъдещи такива) ограничени до въпроси, свързани с научни обяснения и инструменти за разработка за научни изследвания.

Има също така научни изследвания, които не са институционализирани. Тези проучвания включват разследвания на военното разузнаване, полицейското разследване, съдебномедицински изследвания, разследваща журналистика и др.

Изследователските методи (методология) са методи, използвани за изучаване на различни области. Всеки изследователски подход има свои собствени уникални методи, но понякога е прието изследователските методи да се разглеждат като отнасящи се до количествени методи за научни изследвания и лабораторни изпитвания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Андрейчин, Любомир. Български тълковен речник. Наука и изкуство, 2005. ISBN 954020156Х. с. 314.
  2. РБЕ (изследване)
  3. РБЕ (изследвам)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]