Камфорово етерично масло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Камфорово етерично масло

Камфоровото етерично масло се добива чрез парна дестилация на клоните или корените на камфоровото дърво. След това извлечения концентрат се поставя във вакуум и се филтрира[1].

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Всички части на камфоровото дърво съдържат етерично масло – корените 8%, дървесината около 4%, клоните до 2%, листата около 1,8%. Получават се три вида камфор – бял, жълт и кафяв. Жълтият и кафяв камфор са изключително опасни и практически неизползваеми, защото са считани за канцерогенни.

За производство на масло се използват дървета, които са най-малко на 50 години. Тайван произвежда около 70% от световния добив на камфорово масло и камфор. Други производители са Китай и Япония.

Химичен състав[редактиране | редактиране на кода]

Основните химични компоненти на камфоровото масло са: а-пинен, камфен, б-пинен, сабинен, phellandrene, лимонен, 1,8-цинеол, г-терпинен, р-cymene, terpinolene, фурфурол, камфор, линалоол, bornyl ацетат, терпинен-4-ол, caryophyllene, борнеол, piperitone, гераниол, сафрол, канелен, метил цинамат и евгенол[2].

Кафявото и жълто камфорово масло имат много високо съдържание на сафрол, около 10 – 20% за жълтото и към 80% за кафявото. Това ги прави особено опасни и неизползваеми, тъй като са считани за токсични и канцерогенни.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Още през 13 век Марко Поло отбелязва, че камфоровото масло е много ценено от китайците като аромат, лекарство и балсамираща течност. Маслото е използвано от древните перси за защита срещу чумата и за балсамиране. Китайците са използвали дървения материал за строеж на кораби и храмове, заради добрите качества на дървения материал.

В наши дни за ароматерапията се използва само белият камфор, който има чист и свеж аромат. Камфоровото масло е особено популярно в козметиката за лечение на акне, пъпки и други кожни обриви, поради наличието на кетон терпентин (успокояващ ефект върху нервната система и възпалена кожа), камфен и цинеол (стимулират растежа на нови клетки на епидермиса, премахват бръчки), сафрол (противовъзпалителни, антибактериални свойства), бизаболол (подобрява тена, премахва неприятни зачервяване и пигментация)[3].

Камфор[редактиране | редактиране на кода]

Камфор

Суровият камфор (C10H16O) се добива от камфорово дърво под формата на бяло кристално вещество. Камфорът може да се закупи под формата на етерично масло или камфоров спирт в аптеките и специализираните магазини. Камфорът намалява кашлицата, действа обезболяващо, облекчава слънчеви изгарания, лекува кожни възпаления и др.

Противопоказания[редактиране | редактиране на кода]

Камфоровото масло е много силно, поради което трябва да се употребява с повишено внимание. Предозиране с камфор може да доведе до повръщане и гърчове. Хора, страдащи от епилепсия и астма, както и бременни жени, не трябва да използват маслото.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Най-голямото камфорово дърво се намира на остров Тайван. Обиколката на стъблото му е 16 m, а диаметърът е 5,5 m. От това 51-метрово дърво могат да се получат повече от 7000 kg камфорово масло. Местните смятат, че дървото е на 1400 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]