Ла Сейба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ла Сейба
на испански: La Ceiba
— Град —
      
Герб
15.7833° с. ш. -86.7918° и. д.
Ла Сейба
Страна Хондурас
ДепартаментАтлантида
Площ25 km²
Надм. височина3 m
Население174 006 души (2010)
6960 души/km²
Официален сайтconozcalaceiba.com
Ла Сейба в Общомедия

Ла Сейба е град в северната част на Хондурас. Разположен е на брега на Карибско море и е второто по значение пристанище на страната, с население 174 006 души (2010).

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на града са дали огромните капокови дървета (Ceiba pentandra), които някога са растяли в района на старото пристанище на града. Основан е на 23 август 1877. Заселниците били привлечени от плодородните земи и отличните условия за отглеждане на банани. Стъпването на големите американски компании, които инвестират в засаждането на огромни плантации с банани, дава голям тласък в развитието на града и привлича нови и нови заселници.

Днес Ла Сейба е третият по големина град в Хондурас след столицата Тегусигалпа и Сан Педро Сула. Населението му е с най-висок процент грамотност в страната. Градът е известен и като „Туристическата столица на Хондурас“. Освен с великолепните си плажове, колониална архитектура и нощен живот, той привлича туристи и като отправна точка на фериботите за Ислас да ла Баия (Bay Islands) – група острови в Карибско море, популярен морски курорт.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Ла Сейба

Починали в Ла Сейба

  • Лефт Ай (1971-2002) – американска рапърка

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]