Помощи за безработни

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Помощи за безработни или социално подпомагане са плащания, правени от държавата или други оторизирани органи към безработните. Помощите могат да бъдат базирани на задължителна пара-правителствена осигурителна система. В зависимост от юристдикцията или статусът на човека, тази сума може да бъде малка, тоест покриваща само основни нужди (и така форма на основно подпомагане в благосъстоянието) или може да компенсира загубено време, пропорционално на предходната заплата. Често те са част от по-голямата система на социално осигуряване.

Помощите за безработни обикновено са давани само на тези, които са регистрирани като безработни, и обикновено при условия, които гарантират, че те търсят работа и в същото време още не са трудово заети.

В някои страни значителни части от помощите за безработни са разпределяни от профсъюзите, това е тип организация, наричана гент система.

Системи по държави[редактиране | редактиране на кода]

България[редактиране | редактиране на кода]

Право на обезщетение за безработица имат лицата, които са работили и са плащали вноски във фонда за безработица най-малко 12 месеца през последната година и половина.[1][2] Тези вноски се плащат директно от работодателя и се отразяват във ведомостта за заплати. Освен това трябва да бъдат изпълнени и няколко други условия:

  • Човек трябва да е регистриран като безработен в Агенцията по заетостта.
  • Кандидатът не трябва да има право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в България или на пенсия за осигурителен стаж и възраст в друга държава, както и да получава намалена пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия.
  • Кандидатът не трябва да упражнява дейност, която подлежи на задължително осигуряване съгласно КСО или законодателството на друга държава (с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда).

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Изискванията за получаване на обезщетение за безработица се различават в отделните щати,[3][4] но служителите, които не са уволнени поради нарушение ("прекратени по причина"), имат право на обезщетение за безработица.[5] Докато тези, които са напуснали или са били уволнени поради неправомерно поведение (понякога това може да включва неправомерно поведение, извършено извън работното място, като например проблемна публикация в социалните мрежи или извършване на престъпление), не могат да получат обезщетение.[6][7]

Обединено кралство[редактиране | редактиране на кода]

Обезщетението за търсещи работа се изплаща в Обединеното кралство или като обезщетение за търсещи работа, или (за повечето хора) като елемент на универсалния кредит.[8][9]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни перпратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bulgaria - Unemployment benefit // ec.europa.eu. Посетен на 10 декември 2023 г.
  2. Unemployment Benefits // www.noi.bg. Посетен на 10 декември 2023 г.
  3. How Does Unemployment Know When You Are Working? // tryascend.com. Посетен на 10 декември 2023 г.
  4. How to Apply for Unemployment Insurance Now // www.investopedia.com. Посетен на 10 декември 2023 г.
  5. Unemployment benefits // www.usa.gov. Посетен на 10 декември 2023 г.
  6. What Is Wrongful Termination? // www.thebalancemoney.com. Посетен на 10 декември 2023 г.
  7. The States With The Best And Worst Unemployment Benefits—And Why They’re So Different // www.forbes.com. Посетен на 10 декември 2023 г.
  8. Check if you can get 'new style' JSA // www.citizensadvice.org.uk. Посетен на 10 декември 2023 г.
  9. Get your self-employed action plan // lifetise.com. Архивиран от оригинала на 2023-10-14. Посетен на 10 декември 2023 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Unemployment benefits в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​