Направо към съдържанието

Са Диндин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Са Диндин
萨顶顶
китайска певица
Родена
Музикална кариера
Стилпоп музика, ню ейдж, уърлд мюзик
Инструментивокал
Активностот 2006 г.
ЛейбълЮнивърсъл Мюзик Груп
Семейство

Уебсайтwww.sadingding.co.uk
Са Диндин в Общомедия

Са Диндин (на традиционен китайски: 薩頂頂, на опростен китайски: 萨顶顶, на пинин: Sa Dingding; алтернативно изписване: Са Дин Дин) е китайска народна и фолк изпълнителка и текстописка. Истинското ѝ име е Джоу Пън (周鹏).

Изпълнява народни и свои песни на китайски, тибетски, санскрит и на лагу-лагу (измислен от нея самата език). Голяма част от музиката е записана от нея самата на традиционни за Китай, Монголия и Тибет инструменти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Са Диндин е родена в Пиндиншан. Родена е в семейството на китаец и етническа монголка. Детството си прекарва във Вътрешна Монголия, където има възможността отблизо да се запознае с културното наследство на малцинствените групи, живеещи в региона. Подробно се запознава с будизма, широко практикуван сред монголците, който впоследствие оказва голямо влияние върху музиката ѝ. Сама изучава тибетски и санскритски езици. Мести се в Пекин, за да продължи образованието си. Записва да учи едновременно философия и музика.

На 18 години издава първия си албум „咚巴啦“ под собственото си име. Албумът е приет добре, а Пън печели награда за Най-добър денс албум през 2001. Това е първият и дотогава единствен албум на певицата, който не включва фолк музика.

Лятото на 2007 излиза втория студиен албум „万物生“ (англоезично име „Alive“) и де факто първи издаден под името Са Диндин. Албумът съществено се различава от предишния материал на певицата; залага на смесица между електронна музика, фолк музика и поп. Издаден е в редица държави, а година по-късно излиза и под формата на DVD. През 2008 Са печели в категорията Най-добър изпълнител в Азиатско-тихоокеанския регион на Наградите на BBC Radio 3 за Световна музика. Същата година Са издава сингъла „琴伤“ („Qin Shang“).

Са Диндин записва съвместна песен с Ерик Муке от Дийп Форест „Won't Be Long“. Песента е издадена с благотворителна цел, за да привлече внимание и финанси за възстановителните дейности след земетресението в Съчуан от 2008. Двамата работят и по проекта на Муке „Deep China“, който все още не е издаден.

Януари 2010 Са издава третия си поред студиен албум „天地合“ (англоезично име „Harmony“), който включва песни изпяти само на китайски език. В специалното издание на албума са включени и три ремикс версии на сингъла „天地記“ (Ha Ha Lili), една от които на Пол Оукънфолд.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

В Китай албумите и песните са изписани само на китайски; в Япония само на японски; в останалата част на света имената са на английски език освен, ако не е изрично посочено друго.

  • (2001) „咚巴啦“
  • (2007) „万物生“ („Alive“) – Universal Music, Wrasse Records
  • (2010) „天地合“ („Harmony“) – Universal Music, Wrasse Records

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]