Сингулярност

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сингулярност (на латински: Singularis) е термин в науката, който най-общо се описва като състояние на уеднаквяване на определени характеристики на изследвания обект до степен, в която характерът на обекта коренно се променя.

  • Гравитационна сингулярност (пространствено-времева сингулярност) – точка с нулев обем и с безкрайна плътност; област от пространство-времето, през която е невъзможно плавно да се продължи геодезична линия, влизаща в нея.
  • Космологична сингулярност – състояние на Вселената в началния момент на Големия взрив, характеризиращо се с безкрайна плътност и температура на материята.
  • Математическа сингулярност – състояние, в което даден математически обект не е дефиниран или има някакво друго неправилно поведение; например точката, в която дадена математическа функция клони към безкрайност или не е диференцируема (няма производна).
  • Механична сингулярност – положение или конфигурация на механизъм или машина, откъдето последващото поведение не може да бъде предвидено.
  • Технологична сингулярност – хипотетичен момент, след който технологичният прогрес ще стане толкова бърз и сложен, че ще бъде извън разбирането.
Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.