.eu: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: nds:.eu
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: vi:.eu
Ред 75: Ред 75:
[[tr:.eu]]
[[tr:.eu]]
[[uk:.eu]]
[[uk:.eu]]
[[vi:.eu]]
[[zh:.eu]]
[[zh:.eu]]

Версия от 15:46, 19 юли 2007

Файл:Dot eu.png

„.eu“ е „top-level“ национален домейн на Европейския Съюз и организациите и гражданите на страните членки. Въведен е на 7 декевмри 2005 година.

Начален период

Макар че ЕС не е държава, а международна и интернационална организация, той получава top-level“ национален домейн (ccTLD). Има прецеденти за използване на ccTLD и при други организации, като например: .nato.

Приоритетните институции (търговски марки, географски имена, имена на компании и т.н.) се записват по време на „началния период“. За регистрация е нужно одобрение по документи за авторските права върху дадена „марка“. Одобрението се дава от PricewaterhouseCoopers Белгия, които са акредитирани от EURid. Повечето кампании успяват да регистрират своите търговски марки през „началния период“.

Регистрацията е отворена на 7 Февруари 2006 г. За първите 15 минути биват регистрирани 27 949 заявки, или 71 235 за час.

Треска за Домейни

На 7 Април 2006 г. в 11am CET - регистрацията бива отворена за не-търговски представители и лични страници. За първите 4 часа биват регистрирани повече от 700 000 домейна. До юли 2006 „.eu“, наброява над 2 милиона домейна. В момента той е третият по големина домейн в Европа и седмият международен, догонвайки .info

Употреба от институциите на ЕС

Second-level домейн .europa.eu, беше запазен за институциите на ЕС.

Външни Препратки


ru-sib:.eu