Векилски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sherpa (беседа | приноси)
м /\{Село/ -> {Селище в България...
м Робот Добавяне: ru:Векилски
Ред 74: Ред 74:
{{Мъниче селища в България}}
{{Мъниче селища в България}}
[[Категория: Села в Област Шумен]]
[[Категория: Села в Област Шумен]]

[[ru:Векилски]]

Версия от 07:01, 20 май 2008

Векилски е село в Североизточна България. То се намира в община Никола Козлево, Област Шумен.

Векилски
Общи данни
Население55 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина239 m
Пощ. код9941
Тел. код05320
МПС кодН
ЕКАТТЕ10330
Администрация
ДържаваБългария
ОбластШумен
Община
   кмет
Никола Козлево
Исмаил Ибрям
(ДПС, БСП за България; 2023)
Кметство
   кмет
Име Фамилия

Картата все още не е въведена, проверете за готови карти. Част от данните не са попълнени, но бихте могли да ги добавите.


География

История

 Публикувам информация от моя дядо-вече покойник.Старото/турско/име на селото е   
Пичилий/това звукосъчетание е останало в паметта ми/.
По време на турско робство,редовната турска войска се енамирала до чешмата край селото.Има каменни корита за поене на добитъка. Нередовната турска войска/башибозук/ се е разположила на територията на сегашното село заедно с жените и децата си.По време на Руско-турската освободителна война,сражения в селото не е имало.Турската редовна войска се изтеглила преди пристигането на руснаците.Заедно с нея се изтегля и башибозука като изоставя голяма част от къщите.Тези къщи са били заети/купени/само от българи.В резултат на това населението в селото е само българско.Съседните села Пет Могили,Зърнево,Орляк са с предимно турско население.

Знам че в селото е имало казашка част, но дали е било по време на руско-турската война или по време на втората световна не знам.Имало е неприятен инцидент с една от жителките на селото.В най добрите си години селото е наброявало 1500 жители.Училището е било пълно с деца.Мой прадядо е бил учител в селото.Една от известните фамилии в селото е Панайотови.Едно от удивителните качества на местното население,заедно с гостоприемството,е природната им интелигентност и остроумие. В по нови времена,когато селото започва да запада,един от жителите споменал в кръчмата че навремето селото било пълно с Панайотовци а сега гробищата с тях.Тъжна констатация но за съжаление е така.Пак на този човек принадлежи афоризма,че на времето в селото имало една гайда и всички играели на мегдана, а сега във всяка къща радио, а никой не играе. Дано и други местни жители публикуват свои спомени.












Културни и природни забележителности

Редовни събития

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България